САЩ: Русия е най-голямата кибер заплаха

Русия е най-голямата кибер заплаха за САЩ, по-голяма дори от Китай, смятат американски военни специалисти. Сегашната форма на управление и високото ниво на корупция в страната позволяват извършване на ефективни кибер атаки както срещу външни врагове, така и срещу вътрешни, твърди Дейвид Смит, директор на некомерсиалната организация Potomac Institute Cyber Center, в статия, публикувана в Defence Dossier – издание на Американския съвет по външна политика.

Повечето коментатори посочват Китай като източник на атаките срещу САЩ, забравяйки за Русия, допълва Смит. Той припомня книгата Cyber War (Кибер война), излязла в САЩ през 2010 г., в която бившият координатор на Белия дом по въпросите информационната сигурност Ричард Кларк пише: „Не трябва да считаме Китай най-голяма заплаха за САЩ в кибер пространството. Русия определено е по-опитна, почти толкова, колкото самите ние”.

Русия има развита концепция за информационни войни, която включва разузнавателна и контраразузнавателна дейност, дезинформация, електронни войни, отслабване на комуникациите, нарушаване на навигацията и разрушаване на информациионните системи, посочва още Дейвид Смит, цитиран от руския CNews.

Първото практическо изпитание на доктрината на Русия за кибер война е нападението срещу Грузия през 2008 г., смятат американците. Макар и не напълно успешна, акцията е позволила на руснаците да си извлекат поуки.

Според изпълнителния директор на компанията Taia Global, Джефри Кар, операциите на Русия в кибер пространството рядко биват разкривани, което е признак, че са успешни.

Уникална особеност на руския подход към кибер кампаниите е опирането на широки младежки групи, като например контролираните от Кремъл “Наши” и киберпреступни групи като вече несъществуващата Russian Business Network (RBN). Тя бе закрита през 2008 г., но преди това участваше във всички по-големи фишинг схеми, DDoS-атаки и кампании за разпространение на вируси, се твърди в американския доклад. Ако RBN вече не съществува, то нейните ръководители вероятно се активни на други места в интернет.

В страната има достатъчно подготвени хора за провеждане на кибер атаки. Сивата икономика на Русия се възползва от предимствата на съветската система за образование. Богатството е съсредоточено в ръцете на малцина, а специалистите по математика, естествени науки и компютърни технологии са принудени да търсят работа.

Дейвид Смит твърди, че правителството на Русия стои зад атаките както срещу външни, така и срещу вътрешни врагове. Според него, никой в страната не може да стане богат, нито да постигне успех или да направи нещо забележимо, ако не получи разрешение от кръга около Владимир Путин.

Коментари по темата: „САЩ: Русия е най-голямата кибер заплаха”

добавете коментар...

  1. Един

    Някога (преди 20 – 25 години) се разправяше (като) виц, как руски компютър се свързал с някакъв американски суперкомпютър (на който вероятно изпробвали възможностите за изкуствен интелект). … и (руският) му казал: "Аз съм твоят Бог. И ти ще ми се подчиняваш и ще отговаряш на въпросите ми. След време американците се усетили.
    Почти сигурно е, че това не е било така, но показва откога реално се води кибер-войната между двете супер сили.

  2. Наблюдател

    Крадецът вика "Дръжте крадеца"… Пропагандната война на янките винаги се е базирала върху защитата от някакъв враг. Ако няма такъв, то ще си го измислят, за да не питат данъкоплатците, къде отиват парите им…

    Обикновения американец на всяка простотия хваща вяра – да си спомним, как при първата война срещу Ирак маса янки бяха почнали да се презапасяват с продукти, в случай че… иракчаните преминат границата и нахълтат в САЩ…

    Глупавото е, че пропагандният отдел на ЦРУ подхожда с предположението, че каквото минава пред американците, минава и пред останалия свят 🙂

  3. Dart The Wise Tot

    Само като ви гледам коментарите за Русия и за Путин си личи че сте супер тъпанари !!!!!

  4. ВИКТОР

    Русия си остава враг номер едно не само за САЩ,но и за ЕС,включително и за България.Дори за рекета си към България Разпутин няма задръжки,което неможе да си позволи към други страни!

  5. MNSP

    ако мислиш че е свършила студената война, лъжеш се. Русия си остава враг номер едно за САЩ

  6. User

    Някои живеят още във времето на Студената война

Коментар