Nokia „ревнува” WP8 от Samsung

Продължават „закачките” на Nokia към конкурента при смартфоните Samsung. Финландската компания се опита да омаловажи анонса на първото устройство с операционна система Windows Phone 8 – модела ATIV S, обявен вчера от Samsung.

Дъг Доусън, шеф на отдела за връзки с медиите в Nokia, коментира в своя микроблог в Twitter, че Samsung фактически играе подгряваща роля за анонса на Nokia. Както вече е известно, финландката компания – трета по големина при смартфоните след Samsung и Apple – ще покаже новите си WP8 устройства Lumia на 5 септември.

„Стрелите” към Samsung издават известна нервност от страна на Nokia, като се има предвид, че тя е фаворизиран партньор на Microsoft по отношение на Windows Phone и е заложила бъдещето си именно на тази мобилна платформа. А ето, че Samsung първи пуска смартфони с новата ОС на Microsoft.

Всяко голямо шоу се нуждае от подгряване. Както показва историята, първият не значи най-добрият, коментира Даг Доусон. Същевременно той приветства връщането на Samsung в лагера на Windows Phone.

Nokia е най-големият доставчик на Windows Phone устройства, като челната позиция бе извоювана в последните месеци. Редица анализатори обаче отдават това постижение на пасивността на останалите играчи, които са концентрирани върху Android устройствата.

В бъдеще Nokia може да се натъкне на по-сериозна конкуренция в доминирания от нея WP сегмент. Предпоставка за това е ударът, който Apple нанесе на Samsung в края на миналата седмица чрез американския съд.

Признаването на Samsung за виновен в нарушаване на патенти на Apple и очакваната забрана за продажби на част от смартфоните му в САЩ са сериозни предупреждения и към останалите Android играчи. Не би било изненада компаниите от лагера на Android да насочат повече усилия към Windows Phone устройствата, за да си гарантират пазар, в случай, че Apple ги подгони и тях.

Коментар