Затвор за китайска шпионка в Motorola

Бивша служителка на Motorola получи присъда от 4 години затвор след опит за кражба на търговски тайни. 41-годишната програмистка Ханджуан Джин, родена в Китай и гражданка на САЩ, бе арестувана още през 2007 г. на международното летище О’Хара в Чикаго, припомня Ройтерс. В себе си тя е имала билет за Китай и над хиляда документа на Motorola.

В хода на разследването прокуратурата установява, че Джин, която е работила в Motorola в продължение на девет години, участва в широка китайска мрежа за промишлен шпионаж. Според обвинението, жената се е опитала да предаде секретна търговска информация на китайската телекомуникационна компания Sun Kaisens, доставчик на армията.

Присъдата от 4 години затвор е сравнително леко наказание на Джин, като се има предвид, че максималната присъда за подобни нарушения е 30 години лишаване от свобода. Джин е призната за виновна в опит за кражба на търговски тайни на Motorola, но обвинението за икономически шпионаж в полза на Китай отпада, което в крайна сметка смекчава и присъдата.

Джин ще трябва да плати и глоба в размер на 20 хиляди долара. В момента тя е под домашен арест и електронно наблюдение до края на октомври, когато започва да тече срокът за излежаване на присъдата от 4 години затвор.

Коментари по темата: „Затвор за китайска шпионка в Motorola”

добавете коментар...

  1. User

    Имала билет за Китай, обвинението за икономически шпионаж в полза на Китай отпада, но се е опитала да предаде секретна търговска информация на китайската телекомуникационна компания Sun Kaisens, доставчик на армията – нещо не е наред с новината – за такова деяние да са я спипали и да не се е публикувало нищо в пресата и вече да е в Гуантанамо.

Коментар