Генна мутация отключва интернет зависимост

Изследователи от Университета в Бон обясниха явлението интернет зависимост. Тайната на това „модерно” заболяване се крие в мутация на гена CHRNA4, твърдят учените, цитирани от CNET.

Интернет зависимостта не е плод на нашето въображение. Съществуват научни факти, които потвърждават наличието на този феномен, смятат изследователите. Твърди се, че въпросната генна мутация се наблюдава по-често при жените.

В рамките на изследването са проучени 843 души, от които 132 прекомерно увлечени по сърфиране в глобалната мрежа. Установено е, че през целия ден мислите на интернет зависимите са свързани с мрежата, а липсата на достъп се отразявала негативно на тяхното състояние.

След това учените са взели ДНК проби от доброволците и са направили сравнителен анализ. При интернет зависимите в гена CHRNA4 са открити промени, характерни за заклетите пушачи. Според изследователя Кристиан Монтаг, интернет влияе на някои части от мозъка по начин, сходен с въздействието на никотина.

Следваща цел на учените е да изследват по-задълбочено зависимостта между увлечението по интернет и генната мутация, което би помогнало в терапията на заболяването.

Коментар