Напредък в технологията за безжично зареждане

Технологията за безжично зареждане (WCT) на Intel се приближи с една стъпка до реалността. Демонстрирана за пръв път от лабораториите на компанията през 2008 г., WCT буквално ни позволява да заредим своя смартфон безжично от компютъра – без кабели, без контакт.

Integrated Device Technology, Inc. (IDT) обяви, че ще разработва и доставя чипсети за технологията за безжично зареждане на Intel. Продуктът на компанията е важен, тъй като води до решение, което не е обвързано с индуктивно зареждане на смартфона и употребата на специално зарядно устройство.

Размерът и намаляването на стойността са ключови фактори за предложението на IDT, както и тяхната диференцируема „резонансна технология за безжично зареждане”, която опростява начина, по който компютърът зарежда телефона безжично.

Intel си сътрудничи с компании като IDT, доставчици на периферни устройства (от смартфони до принтери и камери), производители на компютърно оборудване и други партньори с цел да достави финансово-ефективен и лесен начин за безжично зареждане.

Макар че все още не са обявени срокове, в които тази технология ще е комерсиално достъпна, IDT има готовност да достави пълно чипсет решение за референтен дизайн в началото на 2013 година.

Очаква се голям интерес към технологията. Представете си например възможност за безжично зареждане в ултрабука. Как ще работи такава технология?  Батерията на телефона ви пада – просто стартирате специален WCT-базиран софтуер за разпознаване и поставяте смартфона близо до вашия ултрабук (на разстояние около 2,5 см). Двете устройства се свързват и енергията започва да протича безжично от смартфона към ултрабука.  В рамките на час, вие ще сте заредили телефона достатъчно, за да изкарате целия следобед. Без повече кабели и зарядни устройства.

По-късно Intel ще обяви конкретни планове и времеви рамки за пускане на комерсиални решения за безжично зареждане.

Коментар