Facebook ще изкара $5 млрд. тази година

Приходите на Facebook ще достигнат 5,04 милиарда долара през 2012 г., прогнозира изследователската компания eMarketer. По-рано анализаторите очакваха най-голямата социална мрежа да заработи 6,1 млрд. долара през настоящата година.

През 2011 г. Facebook постигна 88% ръст на приходите, тази година се очаква увеличение с 36%, а през 2013-та ръстът ще бъде 31%. Продажбите на реклама ще паднат с 34% през 2012 г. и с 29% през 2013-та, докато през миналата година имаше 68-процентен ръст, по данни eMarketer.

Facebook, която по-рано тази година излезе на борсата и вече претърпя близо 50% спад в цените на акциите, се опитва да увеличи ефективността от продажби на реклама. За целта компанията на Марк Зукърбърг си сътрудничи с големи маркетингови фирми.

В момента Facebook наброява 955 млн. потребители. Често обаче упрекват социалната мрежа, че не може да монетизира огромната си аудитория. Според eMarketer, проектът трябва да се движи по-бързо в направлението на рекламата.

Прогнозите сочат стабилен ръст на приходите на Facebook през 2013 г., предпоставка за което са няколко инициативи, вкл. системата за ретаргетинг във Facebook Exchange, която позволява показване на реклама на потребителите, когато са на сайта на рекламодател.

Коментар