Брус Уилис се кани да съди Apple

Брус Уилис възнамерява да съди Apple. Поводът за това е услугата iTunes – актьорът има сериозна музикална колекция в нея, но не харесва условията за ползването й, съобщи британският таблоид Сън.


Брус Уилис ще се бори срещу условията на Apple за ползване на iTunes
 

Звездата на Холивуд иска да завещае колекцията на трите си дъщери, но правилата на Apple не позволяват това. В условията на iTunes е записано, че потребителят не придобива песните, а само ги ползва под наем.

При смърт на собственика на даден акаунт в iTunes, неговите наследници не могат да претендират за права върху съдържанието. Това не се нрави на Брус Уилис, който е решен да се бори не само за своите права, но и за правата на останалите потребители.

Ако актьорът успее да предизвика съдебно дело, то ще разкрие цялата глупост на ситуацията, породена от страха на лейбълите и притежателите на права от безкронтролно разпространение на цифрово съдържание, коментира VentureBeat.com.

по темата: „Брус Уилис се кани да съди Apple”

добавете коментар...

  1. Todorov

    Всичко хубаво, ясно е, че нещата може да изглеждат несправедливо, че не може да завещаеш/преотстъпиш/подарищ музика/филми, ама не можа да се разбере какво са виновни Apple с техния iTunes за цялата тази работа.
    Те не притежават музиката, филмите, а също и огромна част от приложенията, нямат авторски или друг вид собственически права върху нея. Тези права са на авторите, звукозаписните компании, филмовите компании, разработчиците. iTunes е пазар, на който се продава това. Аpple могат да определят условията за методиките на покупко-продажбата, съгласно техните принципи и виждания за собствения им пазар, но не могат да определят каква част от собствеността носителя на авторското право или собственика на произведението ще прехвърли при продажба и т.н.
    Ами същото е в амазон, ибей и т.н.
    Или искате да ми кажете, че ако си купя албум на Металика през амазон или ибей няма проблем да го завещая, подаря и прочие на когото си искам, без да повдигна подобен казус. Ако Брус Уилис наистина има претенции, то това е смешно. Нека не забравяме, че той все още получава хонорари от продажба на негови филми от преди 20 години. Ако аз и още 100 000 човека решим да завещаем колекцията му от филми, които притежаваме на наследниците си, няма ли да го заболи, че ще загуби маса пара.
    Умирай смешно!

  2. iSiktir

    Е няма такава наглост от страна на тия наръфани боклуци … искренно им желая да фалират до година най-много две.

  3. :)

    В случая съм съгласен, че е тъпа ситуация. От друга страна, купувайки физически носител, вие притежавате само носителя, но не и съдържанието му.

    Да претендирате за права върху съдържанието, означава да искате да имате право да го ползвате по всякакъв удобен за вас начин, което означава ползване в реклами, в радио и телевизионни предавания, в заведения, и т.н. и т.н. Е, такова право не върви прикачено със CD-тата. Между другото, не върви и със свалените от The Pirate Bay и Zamunda торенти.

    Единствения проблем в случая е, че Apple не позволяват прехвърлянето на съдържание от един потребител на друг. Ще видим как ще бъде решен проблемът.

  4. Леле...

    Ако от Ябълката печатаха книги на хартия сигурно на последната страница щеше да пише, че при смърт на собственика, наследниците трябва да ги върнат задължително в централата на Епъл. 😉

    Иначе е факт, че преди Айфон нямаше подобни телефони, а преди Айпад – нямаше таблети. Иначе се надявам Епъл да не успеят да патентоват човешкото мигане, че след това капките – изкуствени сълзи струват майка си и баща си

  5. gfg

    Безсрамие. Никога не съм си купувал нищо на епъл, няма да получат и стотинка от мен .

  6. User

    Дано да успее – по закона за авторските права е прав.

Коментар