Nokia обяви флагмана Lumia 920

Nokia представи днес първите си устройства с операционна система Windows Phone 8 – моделите Lumia 920 и Lumia 820, с последни иновации в технологията PureView и навигацията, както и с безжично зареждане.

Lumia 920, водещият модел от новата серия, използва напреднала технология с „плаващ” обектив, благодарение на която камерата може да улови пет пъти повече светлина, отколкото конкурентните смартфони, без да използва светкавица, посочиха от Nokia. Това прави възможно създаването на ясни, ярки изображения и видео както на закрито, така и през нощта.

4,5-инчовият дисплей на Lumia 920 използва технология PureMotion, която не допуска размазване на картината при бързо движещи се обекти върху екрана

4,5-инчовият дисплей на Lumia 920 използва технология PureMotion, която не допуска размазване на картината при бързо движещи се обекти върху екрана

С Nokia Lumia 920 направихме възможно заснемането на изображения и видео у дома, на открито, в ресторант и дори през нощта, и то с професионално качество“, заяви  Джо Харлоу, изпълнителен вицепрезидент за смарт устройствата на Nokia. По неговите думи, технологията Nokia PureView позволява на камерата на един смартфон да улови изображения, каквито обикновено могат да бъдат направени само с SLR фотоапарат.

Според IDC, именно изображенията ще са основен фактор при разграничаване на различните смартфони. “Заснемането при лоша светлина е слабата страна на смартфоните. Nokia отговаря на това с технологията PureView“, коментира Крауфорд Дел Прете, главен научен директор на анализаторската компания.

Lumia 920 поддържа Nokia City Lens, ново попълнение към услугата за локация на финландския производител. Чрез насочване на камерата към градските улици, City Lens проектира информация за ресторанти, магазини, хотели и други върху повърхностите на съответните сгради, което интуитивен начин за проучване на обкръжаващата среда.

Флагманът Lumia 920 се предлага с най-голямата до момента батерия на Nokia (2000mAh) и за първи път с вградено безжично зареждане. Моделът идва с 4,5-инчов сензорен IPS екран PureMotion HD+ WXGA, двуядрен процесор Snapdragon S4 с тактова честота 1,5GHz, 1GB RAM, 32GB вградена памет и 7GB безплатно съхранение на файлове в SkyDrive. Налични са две камери – 8,7-мегапикселова с Nokia PureView, оптика Carl Zeiss и възможност за снимане на HD? ?видео 1080p при 30 к/с и 1,2-мегапикселова за HD видео 720p.

Стилният смартфон от среден клас Lumia 820 има същия „unibody” дизайн и усещане при ползване като най-високия клас Lumia смартфони. Този телефон е със сменяеми панели, като дава възможност на потребителите да избират от широка гама цветове и да добавят безжични възможности за зареждане. Под корпуса има място да се постави microSD карта памет.

Lumia 820 предоставя 4,3-инчов OLED тъчскрийн ClearBlack WVGA 800×480, батерия 1650mAh, двуядред процесор Snapdragon S4 на 1,5 GHz, 8-мегапикселова камера с автофокус, оптика Carl Zeiss, Dual LED светкавица и 1080p HD видео при 30 к/с, 1GB RAM, 8GB вградена памет с поддръжка на microSD карта памет и 7GB безплатно съхранение на файлове в SkyDrive.

Новата операционна система Windows Phone 8 осигурява  по-персонализирано смартфон изживяване. Началният екран може по-лесно да бъде персонализиран и да отразява индивидуалните приоритети. Новите анимирани Live Tiles предлагат незабавна актуализации на нещата, които са най-важни за потребителите.

Способността да се синхронизира съдържание между смартфони с Windows Phone 8, персонални компютри базирани на Windows 8, таблети или Xbox конзоли означава, че файлове, музика, снимки и видео могат да бъдат достъпни по всички възможни начини. В платформата са вградени също браузър Internet Explorer 10 и Microsoft Office приложения.

Nokia представи редица безжични аксесоари за зареждане и обяви партньорства с няколко водещи компании. Зареждащата се възглавница на Fatboy предоставя един забавен начин за презареждане, а JBL осигурява безжично зарядно устройство за тонколони JBL PowerUp.

Nokia ще си партнира с Virgin Atlantic за поставяне на  безжични станции за зареждане на лондонското летище Хийтроу и в Clubhouse Lounge на  летище JFK. Coffee Bean & Tea Leaf също ще предлага безжични съоръжения за зареждане в кафенетата си. Това са само едни от първите партньорства, който Nokia възнамерява да подпише за да осигури безжични начини за зареждане извън дома и офиса.

Nokia Lumia 920 се предлага в жълт, червен, сив, бял и черен цвят. Nokia Lumia 820 ще бъда наличен в червено, жълто, сиво, циан, лилаво, бяло и черно. И двата телефона се очакват на световния пазар във варианти LTE и HSPA+ по-късно през годината. Цените и конкретните дати за пускане на различните пазари все още не са обявени.

Коментар