Основни играчи напускат пазара на нетбуци

Тайванският производител Asus довършва продажбите на нетбуци Eee PC и планира да прекрати по-нататъшното им производство, съобщи DigiTimes.com. Според скорошно изявление на главния изпълнителен директор на компанията Джери Шен, търсенето на нетбуци рязко е намаляло, тъй като потребителите предпочитат пълноценни ноутбуци и таблети.

Наблюдава се спад на търсенето не само в потребителския сегмент, но и в корпоративния. Според Asus, пазарът на 10,1-инчови персонални компютри, който обхваща нетбуците, може да бъде запълнен изцяло от таблети-трансформъри като Eee Pad Transformer.

Миналата година Asus достави на пазара 1,8 млн. таблета и около 4,8 млн. нетбука. През 2012 г. компанията планира да пусне на световния пазар не по-малко от 3 млн. таблета.

Acer също не планира нови модели нетбуци. Компанията вероятно ще се откаже от този бизнес.

Според източници от тайванската индустрия, през четвъртото тримесечие на 2012 г. Intel ще съкрати с 50% доставките на процесори от семейството Atom N, предназначени за нетбуци.

Очаква се през 2013 г. в сегмента на нетбуците да останат само няколко играчи. Анализаторите отчитат постоянен спад на интереса към нетбуците и дори прогнозират пълно изчезване на тази категория компютри в близките години.

По данни на Canalys, през първото тримесечие на 2012 г. доставките на нетбуци на световния пазар са паднали с 34%. Това е шестото поред тримесечие, в което сегментът демонстрира отрицателна динамика. Същевременно, през първото тримесечие таблетите заеха 19% от пазара на клиентски изчислителни устройства по обем на доставките, докато делът на нетбуците се сви до 5%, спрямо 13% година по-рано.

Коментари по темата: „Основни играчи напускат пазара на нетбуци”

добавете коментар...

  1. sdf

    слава на бога тея си бяха наказание
    процесорът е боклук за нищо не става , телефона ми е по-бърз подяволите

  2. Fire

    Жалко 🙁 точно си купих нов нетбук на Acer….

Коментар