Vivacom раздава 70 000 теста за дислексия на първокласници

VIVACOM Фонд раздава 70 000 теста за дислексия на първокласници, като част от наръчника „Добре дошли в училище, родители”, който телекомът издава за четвърта поредна година съвместно с Асоциация Родители. Тестът има за цел да помогне на родителите да разберат дали има вероятност детето им да е с дислексия – нарушение, при което хората имат затруднения при четене, писане и смятане. Той не поставя диагноза, но при определен резултат се препоръчва детето да бъде консултирано със специалист. Бърка ли ляво и дясно и обича ли да слуша приказки, са част от включените 49 въпроса, които дават насока дали детето има потенциални проблеми.

Тестът ще бъде вложен в Наръчника за родители на първокласници „Добре дошли в училище, родители”. За първи път тази година книжката и тестът ще достигнат до родителите на всички деца от страната, които наесен ще прекрачат прага на класните стаи. Те ще се разпространяват с помощта на общините и ще бъдат част от комплекта учебници на първокласниците.

Специалният наръчник за родители, част от който е тестът за дислексия, се стреми да отговори на основните въпроси и притеснения, които всеки родител на първокласник има. Сред темите, застъпени в помагалото, са дневният режим на детето, задачите на възрастта, училищната администрация, отношенията с учителите, домашните, занималнята, учебниците, храненето, спорта и др.

Коментар