Apple заяви претенции и към буквата А

Apple предприе ново преследване, този път срещу полска компания, която оперира интернет магазин. Юристите на ИТ гиганта от Купертино съзряха в името A.pl нарушаване на правата върху търговската марка Apple.

Ръководената от Тим Кук корпорация иска анулиране на правата на Internet SA върху търговската марка A.pl, съобщи местното издание Telepolis.pl. Излиза, според Apple, че съчетанието от една буква и национален домейн е престъпление.


Полският интернет магазин за деликатеси A.pl попадна под обстрел от Apple

A.pl се занимава с доставка на деликатеси до дома и няма бизнес с електроника. Apple обаче настоява, че името на полския интернет магазин може да заблуди купувачите. Дали пък компанията не смята iPad и MacBook Air за деликатеси? 

Комисия на Патентното ведомство в Полша е трябвало да гледа претенциите на Apple към A.pl на 29 август, но заседанието е било отложено за по-късна дата.

Apple е известна със страстта си да защитава своята собственост върху търговски марки и патенти. В миналото компанията води подобно дело срещу немско кафене, което използва ябълка в своето лого.

Действията на Apple срещу A.pl предизвикват интересни коментари сред поляците. Ето какво пише потребител с псевдоним big_bezet в публикация по темата в сайта gazeta.pl: "Това е полска марка и на полски ще бъде прочетено като Пи-ел. На английски език ще се чете като "Ей-пи-ел". Така, че е ужасно пресилено".

Има и по-крайни мнения: „Ура. Друга причина да не купувате iShit”a”, казва коментатор с име discriminated в същия форум. Като цяло преобладават негативните и иронични подмятания спрямо най-голямата ИТ компания.

по темата: „Apple заяви претенции и към буквата А”

добавете коментар...

  1. bobikat

    И ако реша да продавам ябълки в интернет и си регистрирам домейн http://www.isellappleinmy.com и какво, нагризаните ще ме съдят че в домейна има думата "ейпъл" ли?

  2. User

    Що за простотия? Как ще се сбърка apple.com с a.pl в интернет – излагат се.

  3. :)

    #11 виждам също може да се аргументира само и единствено като отправя лични нападки. Изключителен талант.

    Е, това е вече съвсем извън темата, но #11 явно е силно незапознат с някои факти относно етиката на Google:

    А, тя е нулева. Обаче, трябва малко повечко да изчете човек, за да го разбере. "Do no evil", после ползваме FRAND патенти, за да ограничаваме конкурентите. Използваме Open Source продукти, като нарушаваме GPL лицензите, за което Free Software Foundation са скачали няколко пъти. Заобикалят механизми за защита на личните данни при трети компании само и само да могат да докопат лична информация, за което даже ги и осъдиха (FCC).
    В началото на годината промениха условията за ползване на услугите им. И там стана голяма разправия, защото с качването на съдържанието, се съгласявате да им дадете достъп до него, и да им разрешите да го ползват за рекламни и други цели. Ама, тва го пише, някой трябва само да седне да прочете.
    А, това са само примери от 2012-та година.

    Та, така с етиката на гоуемия батко, дето дава всичко безплатно.

    Ам, аз поне се интересувам от цялата индустрия, когато избирам какво кога и как да ползвам. Докато, очевидно повечето от вас "безплатно е" е достатъчен довод за да е най-добрия избор.

  4. до 8

    Като всяко епъл зомби и ти си много зле 🙂 Изписа 1 МБ глупости само и само да си оправдаеш парите хвърлени на вятъра за "великите" ти епъл продукти:) Гугъл били продавали информация :)))) Гугъл са 1000 пъти по-етична фирма от злото епъл! Такива като теб дето много говорят обикновено не могат много да мислят и се поддават на манипулации, то и затова си епъл зомби де 🙂

  5. marinm

    голям шпек за нахапаната ябълка!!

  6. No-Apple

    Хубав анализ на номер 8. Браво! Но Епъл прекалиха с претенциите и според се излагат вече – това са първи признаци на упадък. Прогнозирам, че ще вървят надолу, защото започват да генерират омраза с действията си и още по-лошо не знаят как да спрат тази тенденция

  7. :)

    Polish, като е толкова очевадно смешно дело, значи Поляците ще спечелят, и всичко ще е наред, оставете ги червивите да се излагат.

    До #4, прав си, всъщност и патентното бюро би било в грешка да издава патент за буква от азбуката. Но, до колкото разбрах от прочетеното, патентът все пак е върху a.pl, което би трябвало да е ОК за патентоване. Странното е, че Google за apl връща огромен брой, най-разнообразни резултати. Apple не са тръгнали да съдят всички. (Не казвам, че имат основание да съдят, просто се опитвам да намеря още факти).

    Останалото не е точно по тази тема, можете да презскочите 🙂

    До #6 – бравос, добре ме разкри. Изключително се възхищавам на празнодумци, чиято сила са личните нападки. Добре, че ме открехна, че съм псевдо, нямаше как сам да се сетя.
    Само ще споделя, че "една алчна фирма" е понятие покриващо на практика 99% от компаниите по света. Ето кратка извадка:

    Apple: поне са откровени в алчността си – искат много пари. С техните боклуци, обаче, имам значително по-малко проблеми от "конкутрентните, много по-добри" продукти.

    Google: дават всичко без пари … само дето продават всичките си потребители като стока на рекламни агенции. Интересно е, че са под 20-годишно наблюдение от FCC заради злоупотреби при използване на … лични данни. Но иначе са страшни пичове, щото всичко дават без пари (особено взетото от Open Source обществото, FSF често са силно недоволни от особените "разбирания" на корпорацията към GPL лиценза). Е, търсенето им е №1, въпреки пищенето на момчетата с Bing-а.

    Microsoft: Тези дори няма да ги коментирам. Само ще кажа, че Nоkia сгрешиха, че не заложиха на Maemo и Qt (единствената платформа, реален конкурент като възможности на Епълската Cocoa). С тоя Windows Phone съвсем ще угаснат. Ама като си наемат CEO-то от Microsoft, няма какво друго да стане.

    Samsung: Еми, колко трябва да сте кьорави, да не видите, че изкопираха дизайна на Apple до колкото успяха? Даже Google са ги предупредили преди време да не го правят.
    Преди време работих в една БГ компания, в която личните идеи са тотално игнорирани (или присвоявани), и се стимулира директното крадене от конкурентни продукти (на програмен код, не просто на идеи). С други думи, нагоре по веригата вървят натегачи и откровени крадци. Е, добре се развиха като компания, като няма кой да им търси сметка …
    Та, обратно на Самсунг – убеден съм, че в компанията има изключително кадърни и умни хора, които могат и правят добри продукти, но в определени сфери се дава път на … "взаимстващите". Защото е по-лесно, има по-малко риск. Гарантира печалби. Между другото, тези изкарват добри печалби от всеки продаден iPhone, както и от всякаква друга техника.

    Та, от изброените, мисля че смукането на кръв е специалитет и на четирите. Някои просто го правят през трети компании.

  8. Polish

    усмивката номер 3 май пробва да ни каже че черното е бяло. Усмивка, не ти пожелавам да си на мястото на поляците. Хората са си направили домейн в родината си, с тяхното разширение PL и с една единствена буква и някой си позволява да ги гони и то не кой да е а Епъл. Майко мила, такова чудо не съм вярвал че може да се случи. И има лица които омаловажават случилото се, опитват се да го изопачат.

  9. До 3

    Е такива псевдо-интелектуалчета мноиго ме кефят:) Защитават една алчна фирма, смучеща кръв от простотията и манията за величие на милиони хора…

  10. MNSP

    Е ,тия ме разбиха !Ама си ги насолили яко в полските сайтове. Това е страхотен автогол за Eйпъл

  11. A.pl

    Ето го източника, човеко, и в статията го има.
    http://www.telepolis.pl/news.php?id=26273
    Баш за това си претендират епълите – че A.pl им нарушава правата. Да де, ама pl е националния домейн на Полша! Така цялата претенция се свежда наистина до буквата А. Пълно безумие е някой да претендира за подобно нещо.

  12. :)

    Поне се научете да превеждате правилно. Apple нямат претенции към буквата A, а към това, че полската компания използва тяхна икона в логото си. В момента поляците не ползват това лого, явно са го сменили.

    Та, дали са прави или не – има си съд да се произнесе.

    Въпросът е, че пак имаме преведена с краката статия, и един куп разбирачи, които не се сещат поне да погледнат за 2ри източник на информацията.

    Имаше една умна мисъл: "Не е страшен човек, който не е прочел нито една книга, а този който е прочел само една."

    Хайде сега, четете си новините, и се радвайте на гениалните си анализи в коментарите.

  13. Кръстьо Костов

    Полския съд може да осъди Ябълката за тормоз ? Едно леко кръвопускане от 100-200 милиона в полза на полското общество …

  14. iSiktir

    Престъпна наглост … да червясат дано :)))

Коментар