Intel се залавя с „интернет на нещата”

Над 15 милиарда устройства ще бъдат свързани към интернет до 2015 година и една-трета от тези свързани устройства ще бъдат интелигентни системи, прогнозира Intel. Тази мрежа от интелигентни системи образува това, което често е наричано „интернет на нещата” (Internet of Things, IoT) и носи със себе си множество ИТ предизвикателства.

За да ускори разгръщането на IoT, процесорният гигант обяви Intel Intelligent Systems Framework – набор от интероперативни решения, които улесняват свързаността, управляемостта и сигурността на устройствата чрез един модел с възможности за надграждане.

Процесът на разработване на свързани устройства включва използване на патентовани компоненти от различни производители. Често обаче липсват характеристики, необходими за предпазване и управление на мрежата от устройства, които се свързват едно с друго, както и с облака, генерирайки огромни количества данни. Този подход на развитие може да бъде времеемък и скъпоструващ за собствениците на системи, които трябва да отделят ресурси, за да разработят и валидират набор от хардуерни и софтуерни изисквания.

Intel Intelligent Systems Framework въвежда набор от „рецепти” за редуцуране на времето за хардуерна и софтуерна интерграция на интелигентни системи. Рамката ще помогне да се преодолее фрагментацията на пазара чрез стандартизирана и отворена платформа за разработка.

Следващата стъпка е да се отключат данните, които съществуват в интелигентните системи, които често наричаме “големите данни.” Това е особено уместно за традиционни среди като производството, където се събира голямо количество данни, без задължително да се анализира.

Веднъж анализирани, „големите данни” могат да помогнат на бизнеса да увеличи ефикасността си и да създаде печеливши услуги, като едновременно с това предостави на потребителите нови изживявания. В свързана среда за съхранение, например, данните за времето могат да индикират приближаваща буря и да променят съдържанието на дигиталната сигнална мрежа на търговеца с цел адаптиране на ценообразуването на свързаните с метеорологичното време артикули – например чадъри.

Що се отнася до автомобилната техника, данните могат да бъдат споделени между различни превозни средства и облака, улеснявайки шофьорите, като доставят информация за трафика в реално време и данни за сигурността и поддръжката на превозното средство, както и други базирани на локацията услуги.

Intel Intelligent Systems Framework включва няколко базови компонента от Intel и негови партньори. Процесорите на Intel в подкрепа на тази рамка са Xeon, 2-ро и 3-то поколение Core с vPro, както и Atom. Решения, базирани на Intel Intelligent Systems Framework, са достъпни и в момента от компании като Advantech, Dell, Kontron и Portwell, а допълнителни продукти ще излязат в следващите месеци.

Коментар