Роботите ще могат и цветя да берат

По принцип ръцете на роботите никога не са били достатъчно сръчни и нежни, за да се справят с някои специфични задачи. Но експерти от „Харвард” разработват серия от автоматизирани машини за извършване на дейности, по-прецизни от всякога.

Учените са публикували откритията си в научното списание „Advanced Materials”. Джордж Уайтсайдс и неговите колеги са създали роботизирано пипало, което може да се увива около цвете, без изобщо да го нарани.

Пипалото е направено от гъвкава пластмаса и по цялата му дължина се разпростират три въздушни канала. Селективното пропускане на въздух в тези канали причинява огъване на пипалото и по този начин то може деликатно да се увива около различни предмети.

Въздушните канали могат да се разделят на няколко участъка, позволявайки на частите на пипалото да се извиват в различни посоки, възпроизвеждайки пълна гама от 3D-движения. При предишни опити ставахме свидетели единствено на огъване в една посока.

Екипът на Уайтсайдс е експериментирал също с прикрепване на видеокамера, спринцовка и вендузи към единия край на пипалото. По всичко личи, че тази евтина и гъвкава технология ще бъде идеална при работа с крехки предмети, а също така ще бъде подходяща за маневриране в тесни и опасни пространства. Но пипалото няма как да не бъде голямо поне няколко сантиметра, заради нуждата от въздушни канали.

Коментар