ЕКГ ще се прави и с мобилен телефон

Изчислено е, че около 2 милиарда хора по света нямат достъп до основна медицинска грижа. Но благодарение на изобретението на 17-годишно момиче от Ню Джърси, проблемът може да бъде решен за немалка част от тях. Ученичката Катрин Уонг е създала изгодна, портативна система за електрокардиограма, която пренася информация посредством мобилната мрежа.

ЕКГ-то e рутинен тест в болниците, който записва електрическата дейност на сърцето. Електрически сигнали определят неговия ритъм и по тази начин медицинските лица преценяват дали то е здраво или не. Проблемът е, че типичното медицинско оборудване, използвано за извършване на теста, е скъпо и неудобно за пренасяне. Така, за хората, които нямат достатъчно пари и достъп до лечебни заведения, то на практика е неприложимо.

Въпреки че телемедицината се развива и лекарите изследват пациенти от разстояние, използвайки компютри и интернет, все още от електрокардиоограмата не могат да се възползват най-нуждаещите се от помощ хора, главно тези в развиващите се страни.

Същевременно, мобилният телефон е достъпен за голяма част от населението. В Индия, например, хората имат по-лесен достъп до телефон, отколкото до обществена тоалетна.

17-годишната Катрин Уонг е работила със своята преподавателка по физика от гимназията, за да получи познания по електроинженерство и Java програмиране, които приложила при конструиране на прототип на ЕКГ уред, свързан към мобилно устройство чрез Bluetooth. Благодарение на Java аплет, ритъмът на сърцето се показва на телефонния екран. След това информацията може да се изпрати на даден лекар за анализ.

Катрин е на мнение, че проектът има бъдеще. Прототипът показва, че е напълно възможно да се създаде изцяло телефонно съвместим уред за електрокардиограма. Според ученичката, изобретението ще позволи на хората от Третия свят да бъдат изследвани по възможно най-лесния начин – просто държейки мобилно устройство в ръка.

Идеята на Уонг вече жъне успехи – тя беше сред финалистите на второто годишно научно състезания Google Science Fair. Най-много овации обра проекта на Британи Уенгър за изкуствен мозък, който сигнализира при евентуално наличие на рак на гърдата. По всичко личи, че ако тези иновации продължат да се развиват със същото темпо, нашето здраве ще бъде в добри ръце.

Коментари по темата: „ЕКГ ще се прави и с мобилен телефон”

добавете коментар...

  1. Валери

    В бъдеще освен ЕКГ, смартфоните ще имат серийно възможност за правене на Ехография, ЕЦГ, микроскоп за изследване на кръв и вода, газоанализатор, радиационен анализатор, телескоп и т.н. Софтуера и хардуера ще бъде вграден серийно, а отделно ще се продават само някой сонди и оптика. В момента е абсолютно задължително да се продават всички джаджи с безжични слушалки, а такива джаджи, които нямат безжична връзка трябва да се спрат от употреба. В момента никой производител не произвежда безжични камери за МПС, а е толкова елементарно. Не е необходимо даже да се монтират стационарно на МПС. Купуваш си безжични камерки, и ги монтираш/залепваш на задно стъкло, огледала за обратно виждане/. Могат да се използват и за други цели. Може да се записва през цялото време докато пътува МПС- то, или когато се дава мигач, заден ход и т.н. Камерките не са никак скъпи при масово производство, и доста по евтино излиза от стационарното оборудване/използва се смартфона/. Много скоро всички МПС ще имат монтирани серийно такива стационарни камери, а по старите модели……. Който изпревари той ще натовари……. Ха, със здраве!

Коментар