Microsoft патентова всеобхватна 3D проекция

Microsoft разработва нова 3D технология за игри, способна да проектира изображение с обхват 360 градуса – на всички стени в помещението, където се намира геймърът. Технологията е подадена за патентоване в САЩ, съобщи Patently Apple.

Освен проектор, системата включва геймърска конзола, телевизор с висока резолюция и датчик за разстояние. Телевизорът ще се използва като основно средство за извеждане на изображението. Датчикът за разстояние, какъвто може да бъде Kinect, ще определя движението на потребителя в стаята и ще проектира неговото тяло във виртуалния свят.

Контролерът Kinect, който излезе през 2010 г., се включва към геймърска конзола Xbox 360 близо до телевизора или на самия него. Освен датчик за разстояние, системата има също камера и микрофон, предназначен за гласово управление. Следейки движението на потребителя в пространството, датчикът позволява управление на геймърските персонажи без контролери в ръцете или по тялото.

Проекторът ще формира допълнително изображение освен основното на телевизора. То може да бъде дву- или триизмерно. Като повърхности за изображението ще се ползват стени и мебели.

Няма да е необходимо потребителят да се фокусира на изображението – то ще попада само в полезрението му. Така геймърът ще се подготвя за отбрана или нападение, в зависимост от обектите, които се появяват.

Предполага се, че новата 3D технология може да излезе на пазара през следващата година заедно с конзолата Xbox 720. Засега обаче няма потвърждение за това от страна на Microsoft.

Коментар