Китай забрани нови Интернет кафета

Нито едно ново Интернет кафе няма да бъде отворено в Китай през 2007 г., съобщи държавната агенция за новини Xinhua. 14 китайски министерства, сред които тези на културата и информационната индустрия, публикуваха известие, в което се казва, че през 2007 г. местните власти не трябва да позволяват отварянето на нови Интернет барове.

в Китай към момента има около 113 000 Интернет кафета, според съобщението. Много от тях обаче представляват задимени помещения с редици от компютри, конфигурирани за онлайн игри.

Китайското правителство насърчава използването на Интернет за образование и бизнес. Но в същото време се опитва да блокира достъпа на гражданите до онлайн материали, за които се смята, че имат порнографско или антиправителствено съдържание.

През януари президентът на страната Ху Джинтао нареди на китайските регулатори на Интернет да пропагандират една “здравословна” онлайн култура, която да защитава стабилността на правителството.

Миналата година броят на потребителите на Интернет в Китай нарасна с 23.4% и достигна 137 милиона. Това е над 10% от цялото китайско население, което наброява 1.3 милиарда. Данните са от февруарски доклад на китайския център за информацията. Те показват, че в следващите две години Китай може да измести Съединените щати от първенството по брой потребители на Интернет.

Коментар