Френски издатели се опълчиха на Google

Водещи френски издателства призоваха правителството да задължи Google да им плаща за съдържанието, което ползва в своите услуги. Издателите считат, че услуги от типа на Google News получават големи приходи, като използват чужди новини, предаде France 24.

Френското подразделение на Google, от своя страна, счита, че подобна инициатива е опасна за интернет като цяло и от нея няма да спечели никой. Франсиз Морел от бизнес изданието Les Echos нарича Google "рекламна агенция". Той обвинява компанията в получаване на незаконни приходи в размер от над милиард евро.

По-рано правителството на Германия предложи Google да поделя с издателите част от рекламните си приходи. Шансовете Бундестагът да приеме подобен закон са големи, макар че системата за събиране на такси не е определена. Google възразява срещу подобен закон, тъй като делът на съдържанието от немски издателства в новините е много малък – под 8%.

Когато Белгия прокара такъв закон, Google премахна всички връзки към съдържание на белгийските издатели, като така ги лиши от голямо количество трафик, респ. кликове. В резултат на това законът бе отменен.

Коментар