Intel обещава нова ера в таблетите

Intel планира голямо събитие, което трябва да ознаменува нова ера в таблет компютрите. Следващия четвъртък, на 27 септември, компанията и нейни партньори ще покажат устройства под управление на новата операционна система Windows 8, работещи с енергийноефективни процесори Atom.

На събитието, за което съобщава Engadget.com, ще участват водещите производители на компютри и смартфони, вкл. HP, Lenovo, Acer, Dell, Asus, Samsung и ZTE. Очаква се всички те да покажат нови модели таблети и хибридни устройства с отделяща се клавиатура.

Intel влага сериозни усилия да наложи своите процесори в мобилния сегмент. Чиповете на компанията доминират в персоналните и преносими компютри, но при смартфоните и таблетите има други лидери – процесори с различна от интелската архитектура, каквито са ARM чиповете, произвеждани от множество компании.

Microsoft, която е половинката от доминиращия в РС света дует Wintel, също обяви поддръжка на ARM чиповете с новата си операционна система Windows 8, която ще има специална версия за таблети с ARM архитектура.

Intel, от своя страна, ще се опита да наложи по-масово енергийноефективните си процесори Atom в таблетите и смартфоните. Досега Atom чиповете доминираха в нетбуците, но този сегмент от пазара постепенно отпада, изместван от таблетите.

Коментар