Панаирът привлече фирми от 43 държави

171 нови изложители, от които 70 български и 101 чуждестранни, идват на  Международния технически панаир, съобщи главният директор Иван Соколов. Най-големият делови форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа ще се проведе от 24 до 29 септември с участието на над 1250 компании от 43 държави.

Тази година панаирът чества 120-годишнината от създаването си. Юбилеят съвпада с края на една съдебна сага, която оказа влияние и върху  изложителите. С нейното приключване броят на изложителите ще започне да се увеличава, както показва и присъствието на толкова много нови фирми, коментира изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев.

Нови изделия ще бъдат демонстрирани на десет международни браншови изложби в рамките на Есенния панаир. Иновациите са над 80, от тях – 11 световни и 7 европейски. 40 продукта кандидатстват за златен медал, съобщиха организаторите.

За първи път от много години насам на Автомобилния салон ще има 26 премиери, заяви на пресконференцията Кирил Сандов, член на Управителния съвет на Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), която е съорганизатор на изложбата.  Дилъри на най-големите световни марки идват със 158 експоната, сред които електромобили и хибридни модели, а цените ще са с отстъпки, добави Кирил Сандов. През тази година на българския пазар ще бъдат продадени близо 22 000 нови автомобила, което е около 30% от продажбите в 2008 г., сочи прогноза на ААП.

Секторът, който върви нагоре, е енергийната ефективност и ВЕИ, защото това са стратегически приоритети за България и за ЕС, каза Лияна Аджарова, изпълнителен директор на Енергийна агенция-Пловдив, която е съорганизатор на Дните на зелената енергия. Ще бъдат наградени участниците в европейското състезание за пестене на енергия в домакинствата, в което участват 15  държави, а България е на  трето място. Предвидени са консултации за получаване на финансова помощ за саниране на жилища и намаляване на енергийните разходи в малки и средни предприятия.

„Есен 2012″ акцентира на зелената икономика, върховите технологии, подобряване на условията за бизнес в България и амбицията на българските фирми  да създават нови разработки. Над 40 прояви – семинари, конференции, презентации и делови срещи, изпълват съпътстващата програма  на форума.

Очаква се около 100 000 посетители от страната и чужбина да дойдат на Международния технически  панаир. Експонатите са разположени в 10 палати и откритите площи край тях. Специалната Юбилейна палата е посветена на 120-годишнината от Първото българско изложение, чийто наследник е Международен панаир Пловдив.

Коментар