Светът върви към „свързаното общество”

Умната електроразпределителна мрежа – така нареченият смарт-грид – е неразделна част от „свързаното общество” на бъдещето, казва Джанкарло ди Бернардо, ръководител на ИТ направлението на Ericsson за средиземноморския регион. Това е обществото, в което хората, бизнесите и администрациите ще са в постоянна връзка посредством мощни индивидуални устройства за работа и забавление и с помощта на невидима, но мощна и стабилна инфраструктура за пренос на информацията.

Безжична мрежа от четвърто поколение ще осъществява преноса на данни за австралийската интелигентна електроразпределителна мрежа (смарт-грид), която е в процес на внедряване от 2011 г. Безжичните точки за достъп ще осъществяват двупосочна комуникация между електрическите устройства за измерване и контрол, сървърните системи за управление на мрежата и отделните домакинства. Мрежата трябва да покрие 150 района. Ще обхваща столичния район на Сидни, както и регионалните области на север от Сидни.

Умната мрежа се базира на съвременната LTE технология. Тя ще събира данни от 12 000 интелигентни устройства за мониторинг на енергопотреблението. Те са инсталирани като част от електроразпределителната система, включваща още 3000 мобилни компютри за „полева” работа и 200 зонални подстанции.

Любопитен факт е, че тази мрежа е дело не толкова на местния енергиен оператор Ausgrid, колкото на шведската компания Ericsson. Но защо един мрежов производител ще се занимава с електроразпределителни мрежи?

Умната електроразпределителна мрежа – така нареченият смарт-грид – е неразделна част от „свързаното общество” на бъдещето, казва Джанкарло ди Бернардо, ръководител на ИТ направлението на Ericsson за средиземноморския регион. Това е обществото, в което хората, бизнесите и администрациите ще са в постоянна връзка посредством мощни индивидуални устройства за работа и забавление и с помощта на невидима, но мощна и стабилна инфраструктура за пренос на информацията.

LTE мрежата за смарт-грид в Австралия, електронното гласуване в Естония – за които бе разказано по време на форума „The Digital Agenda” миналата седмица в столицата – са само част от примерите как вървим към свързаното общество, посочи Джанкарло ди Бернардо, който също бе гост на конференцията.

Комуникации за смарт-грид…

Смарт-гридът не е нещо далечно от света на информационните технологии и мрежите. Все по-голямото навлизане на възобновяеми енергийни източници в националните енергийни мрежи налага използване на мощни изчислителни и комуникационни системи заради работата в условия на т. нар. „разпределена дистрибуция”. При нея производството на електроенергия не се случва на две, три или четири важни точки в електроразпределителната мрежа (електроцентралите), а се случва едновременно на милиони места в дадена страна: покриви с по няколко соларни панела, полета с фотоволтаични ферми, вятърни турбини из полята или в морските води край брега – всички те вкарват ток в мрежата по различно време и с различен капацитет.

Нещо повече: поради непостоянния характер на възобновяемите източници (слънцето не свети и вятърът не духа постоянно), генерираната ВЕИ енергия понякога е в излишък и трябва да се съхранява. Тя се „складира” в огромни системи за съхранение, за да се „тегли” оттам тогава, когато е нужна.

Всичко това предполага бързи и надеждни мрежи за пренос на данни. Всяка точка на генерация комуникира двупосочно с машините, които управляват разпределението на енергията. Бързите мрежи и аналитичните модули в центровете за управление трябва да регулират точно, светкавично и безопасно милионите отделни компоненти в мрежата.

…и за електрическите коли…

В огромната мрежа на свързаното общество все все повече място ще имат и електрическите коли. Затова Ericsson, заедно с Volvo Car Corporation, ютилити компанията Gоteborg Energi и Viktoria Institute са разработили концепция за използване на интелигентна инфраструктура за „умно” презареждане на електрическите автомобили. Изследователският проект ELVIIS дава възможност на шофьорите да контролират зареждането на колите си, докато те са включени в обикновен електрически контакт.

Използвайки мобилна мрежа, колата си комуникира с електроразпределителната мрежа и определя схемата на таксуване, за да се поддържа оптимално използване на мрежата, както и най-благоприятна цена на енергията. Системата насочва разходите за всяко зареждане на колата към личната сметка за ток на собственика на автомобила.

…в свързаното общество

Смарт-гридът и електромобилите са неразривна част от свързаното общество на бъдещето, вярват в Ericsson. „Преди години ние се бяхме фокусирали в това да търсим приложението-”трепач”. Мина време и видяхме, че много приложения стават хит в света на технологиите. После разбрахме, че няма едно отделно приложение-“трепач” – има една цяла платформа, която е „трепачът”. Това е именно свързаното общество” – казва Джанкарло ди Бернардо от Ericsson.

3 милиарда смартфона ще работят по света към 2017 г.

5 милиарда широколентови връзки ще действат в света до 2017 година!

15 пъти ще се увеличи мобилният трафик на данни до 2017 г!

Дали сме готови за това?

Малките умни устройства, каквито ще има в джоба на всекиго, сами ще ни насрочват закуска, бизнес-среща, посещение при фризьора. От хората ще се изисква само „ОК” за потвърждение. При катастрофа на пътя умните коли сами ще извикват застрахователя си. Лампите в домовете ни ще угасват сами, минута след излизането ни. Хладилниците в кухните ни сами ще поръчват храна, след като „усетят”, че даден продукт е на привършване.

А сигурността?

Доставчиците на умни технологии имат отговорността да вградят в своите продукти всички необходими средства за защита, които могат да подсигурят на потребителя неговата сигурност и неприкосновеност, казва ди Бернардо. Отговорност на правителствата е да въведат необходимите политики, които да гарантират, че тези технологии ще дадат най-доброто от себе си. Разбира се и за потребителя остава една отговорност – да впрегне възможностите на системите за защита в своя полза.

Кога ще се случи това?

Има места по света, където идеята за свързаното общество е почти сбъдната. Такива високотехнологични пространства са например Сингапур и европейският град Стокхолм. Сред лидерите на път към реализиране на идеята са още Сеул, Токио, Шанхай, Ню Йорк, Париж, Лондон и др.

За повечето страни по света обаче свързаното общество засега е само една концепция – теория, проекция за бъдещето. Въпреки реализираните десетки пилотни ИКТ проекти, сложни и детайлни стратегии, подробно разписани екшън-планове и дори множество наднационални модели и схеми, за свързаното общество все още се говори само в бъдеще време. „Защо?”, попитахме висшия мениджър от Ericsson. В някои страни, според него, политиките са недостатъчни, за да направят възможно свързаното общество. Другаде самите хора са скептични към новите технологии и се боят от тях. За някои страни проблем е и финансирането на подобни проекти.

Свързаното общество ще стане факт неусетно с навлизане в живота на новото поколение – така наречените „digital natives”, които са израснали с компютъра и интернет и го приемат за нещо дадено.

Коментар