Кварцово стъкло съхранява данните вечно

Hitachi представи нова технология за съхранение на данни в продължение на стотици милиони години. Паметта от кварцово стъкло обаче е доста ограничена в обема на съхраняваната информация.

4-слойната пластина позволява запис на едва 40 мегабайта данни на квадратен инч, което е значително по-малко от капацитета на днешните терабайтови твърди дискове, предаде ZDNet. Въпреки ограничения обем подобна памет може да намери приложение при съхраняване на важна информация в сферата на културата.

За сравнение, твърдите дискове не са удачно решение за тази цел, тъй като пазят данните непокътнати в продължение на около 10 години. Все по-често използваните флаш устройства осигуряват два пъти по-малко време за съхранение, а „добрата стара” магнитна лента пази информацията от 15 до 30 години.

В проведените от Hitachi изпитания кварцовата пластина със записани на нея данни е била нагрята до 1000 градуса по Целзий и е поддържана при тази температура в продължение на два часа. Информацията е останала непокътната и читаема.

Коментар