Японци предадоха данни с петабитова скорост

Японският оператор NTT демонстрира предаване на данни по оптика със скорост 1 петабит в секунда (Pbps) на разстояние 52,4 км. Това е световен рекорд в пропускателната способност на един оптичен кабел, който превишава значително досегашното постижение от 305 терабита в секунда и 1000 пъти скоростта по комерсиалните кабели.

Съединение с подобна пропускателна способност може да осигури предаване на 5000 двучасови видеозаписи в HDTV формат за една секунда, посочват от NTT.

Прогнозите сочат, че в близкото десетилетие употребата на данни ще се увеличи в порядъци, което ще наложи използване на много по-бързи канали. Днешните технологии за оптични връзки не могат да отговорят на това предизвикателство.

Достигането на скорост от 1 петабит в секунда е възможно, благодарение на по-правилно разполагане на 12 едномодови ядра (светлинни пътеки) в оптичното влакно. По този начин намаляват шумовете от взаимното влияние на ядрата, които са основната причина за загуби на сигнала. При новото разположение влиянието е само от две съседни ядра.

Инженерите на NTT са приложили също така нова схема на модулация, която използва 10 пъти по-ефективно пропускателната способност на оптичното влакно.

Коментари по темата: „Японци предадоха данни с петабитова скорост”

добавете коментар...

  1. z

    аа много луди ей 🙂

Коментар