„Нощ на учените” поставя във фокуса дълголетието

Забавната наука и тайните на дълголетието са във фокуса на „Нощта на учените 2012”, която ще се проведе на 28 септември в няколко български градове. Посланията на проекта по Седма рамкова програма на ЕС е човешкото лице на учените, събуждането на любознателността и състраданието у децата, умението да се зареждаме с емоции от музиката и изкуството.

Събитието се организира едновременно в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Плевен, съобщи Весела Казашка, директор на Поделение „Научна и приложна дейност” в Пловдивския университет. Инициативата се осъществява с партньорството на БАН и висши училища. Тази година мотото на проекта е „Европейска нощ на учените в България IN-Close”. Целта е да се осигури подкрепа на учените у нас по отношение популяризация на тяхната работа и повишаване на статуса им в обществото.

В рамките на ЕС инициативата е посветена на Европейската година за активно и здравословни остаряване и солидарност между поколенията. Статистиката показва, че в рамките на ЕС броят на гражданите над 65 години ще се удвои, а на тези над 80 – ще се утрои до 2050 г. Това ще се отрази както върху публичните и частни разходи, така и върху инвестициите, смятат организаторите.

Общественият интерес ще бъде привлечен към иновациите в медицината, репродуктивното здраве, електронните услуги в здравеопазването, роботиката и активното застаряване, новите материали и качество на живот.

IN-Close цели също да сближи образованието, изследванията и нововъденията. По този начин може да бъде привлечено ново поколение изследователи, които да получат квалификация или преквалификация, необходими за справяне със значимите социални предизвикателства. Едно от тях е удължаването на средната продължителност на живота на европейските граждани с две години до 2020 г.

Учените са призвани да открият или преоткрият надеждни методи за подобряване на здравето и на качеството на живот на възрастните хора. Трите приоритетни области в рамките на Европейското иновационно партньорство са: грижи и лечение, превенция и ранна диагностика, активно остаряване и независим живот.

Много от инициативите в „нощта” у нас са посветени на младите хора – тяхното представяне като бъдещите таланти на България в науката: “Панаир на знанието и иновациите” – научни ученически проекти; YES (Young and Energetic Scientists) – приложни разработки на млади учени, самостоятелни изложби на изследователи, представяния на институти и университети, награждаване на победителите в обявените конкурси за млади хора, забавни демонстрации в “Кабинетите по любопитство”, научни дискусии и шоу, прожекция на филми.

Коментар