39 златни медала на панаира в Пловдив

39 продукта на български и чуждестранни фирми спечелиха златни медали на Международния технически панаир в Пловдив. Три изделия получиха Наградата за иновации на Асоциацията на електротехниката и електрониката. Те са на изключително високо технологично ниво и са гордост за България, заяви председателят на Асоциацията Румен Атанасов.

Златните медали са отличие за продукти, отговарящи на европейски стандарти за качество и представляващи новост в своята област. Сред наградените, например е помпа за басейни, изработена от немска фирма според европейска директива, която ще стане задължителна чак през 2015 година. Българската компания „Тюлипс” пък бе отличена за дизайна на италианския радиатор, който предлага.

„Не е просто да се прави бизнес в България, но с иновациите ще излезем по-лесно от кризата. На панаира  в Пловдив се подкрепят идеите и се дават нови решения, а това активизира фирмите да търсят изход от трудната ситуация”, коментира представител на българската фирма „Орак”, която взе два златни медала за софтуерни разработки.

Две отличия получи и друга българска компания – „Интернешънъл Пауър Съплай”, за своята модулна хибридна система, която произвежда ток от вятър, слънце, дизел и биопродукти. Тя е световна новост, но е изцяло проектирана и направена в България, затова грабна и златен медал,? ?и приз за иновация.

Другите двама носители на наградата за иновация са „Шнайдер електрик” с комуникационна шина за енергиен мениджмънт на сгради и „Ромекс” с енергоспестяващия светодиоден аналог на луминисцентна тръба.

Над 90 новости, от които 11 световни и 12 европейски, се демонстрират на тазгодишния Международен технически панаир, който продължава до 29 септември.

Фирмите се състезаваха и в конкурс за най-добър дизайн на експозиция, организиран от Националната асоциация за дизайн и реклама. Голямата награда – пластиката „Кристален тетраедър”, отиде при „Интеркомплекс”, чийто щанд е оформен от дизайнера Борис Йорданов.

Коментари по темата: „39 златни медала на панаира в Пловдив”

добавете коментар...

  1. Потребител

    "Българската компания „Тюлипс” пък бе отличена за дизайна на италианския радиатор, който предлага"

    На пазара има поне още 3-ма производителя със същото качество и дизайн. Кога най-накрая крайният потребител ще има информация как се осъществява този конкурс. Иначе си остава мнението, че който плаща той получава.

Коментар