TI загърбва бизнеса с мобилни процесори

Американският производител на чипове Texas Instruments (TI) обяви, че ще намали инвестициите в процесори за смартфони и таблети. Чиповете OMAP, разработвани от компанията, стъпват на архитектура ARM и се използват от операционната система, графичния интерфейс и приложенията в устройства на Amazon, Barnes & Noble, RIM, Samsung и Motorola.

TI ще измести фокуса си към вградените системи, вкл. решенията за автомобили. Компанията изпитва сериозен натиск от конкурента Qualcomm, който е лидер на пазара за мобилни чипове със своите процесори Snapdragon.

Освен това големи производители на устройства като Samsung и Apple самостоятелно проектират своите процесори, което допълнително ограничава бизнеса на TI. “Перспективите за нас в това направление стават все по-малко привлекателни”, коментира Грег Делаги, старши вицепрезидент на компанията по вградени решения.

Според анализатора Джоан Фини от Longbow Research, думите на Делаги могат да се тълкуват като сигнал, че Texas Instruments планира напълно да напусне мобилния бизнес. Компанията даде ясно да се разбере, че не желае да остава в сегмента на процесорите за смартфони и таблети. Въпросът е докога ще поддържа съществуващите клиенти, коментира Фини.

През февруари миналата година TI обяви процесорите от пето поколение OMAP 5. Новото семейство се състои от два чипа – OMAP5430 и OMAP5432, които имат по 4 основни ядра, допълнени от графичен контролер PowerVR SGX544-MPx.

Коментар