Български отбор е втори в състезание на Intel

Български отбор се класира на второ място в състезанието за представяне на технологичен бизнес план Intel Business Challenge Europe 2012, което открива и подкрепя най-силните предприемачески идеи сред студенти и дипломанти в Европа. Състезанието, проведено успоредно с Европейския форум за нови идеи (EFNI), цели да открои следващото поколение от предприемачи, които могат да превърнат една добра идея в голям бизнес.

Петимата победители бяха наградени с общо $50 000. Те ще представят Европа на финалите на Intel Global Challenge 2012 в Калифорнийския университет Бъркли през ноември т.г. Отборите трябваше да демонстрират технологично решение, което е способно да се превърне в истински бизнес чрез представяне на ясно стойностно предложение, бизнес план и потенциален пазар.

Първата награда от $25 000 беше присъдена на екипа на Biosyntia от Дания за неговата работа в подпомагане на химическите производители да преминат към биологични методи, като намаляват разходите и въглеродните емисии.

Отборът Imagga от България спечели втора награда в размер на $15 000 за разработване на серия продукти, които автоматизират обработката на изображения в облака. Проблемът на клиентите, който проектът адресира, е невъзможността лесно да се отбелязва, организира и намира дигитално съдържание в непрекъснато разрастващите се публични и частни колекции от изображения. Отборът изгражда трипластова платформа от технологии, които разпознават изображения, B2B уеб услуги и онлайн и мобилни B2C инструменти.

На трето място с награда от $5000 е Black Silicon Solar от Швеция със система за производство на нанотехнологии за слънчеви клетки, които могат да направят цената на слънчевата енергия конкурентоспособна на добиваната от изкопаеми горива в рамките на следващите години. IRSee от Дания също печели награда с 5000 долара за инфрачервена система за химически анализ, както и SmartSwitch от Франция, която е наградена за безжичен комутатор без батерия, захранван от енергията на топлината на тялото.

Отборите победители бяха сред първоначално участвалите 4000 кандидатури за Intel Business Challenge Europe и се състезаваха в повече от 20 регионални национални конкурса, в които участваха 20 000 студенти от Европа и Израел. Впоследствие те успешно преминаха през два кръга, от които бяха излъчени 24 отбора за участие в състезанието в Сопот.

Коментар