Чакат се нови погроми във Foxconn

Масовите безредици, които временно затвориха завод на Foxconn в Китай, може да се повторят. Работниците продължават да са недоволни от условията на труд в предприятието.

В последните две години валят съобщения за лошите условия във Foxconn – най-големия контрактен партньор на Apple. Извършват се постоянни проверки както от независими правозащитници, така и от компаниите клиенти.

Анонимни съобщения от работниците обаче разкриват проблеми, останали скрити от проверяващите. Налице са и множество самоубийства. Всичко това доведе до последния инцидент – масов бой между работници и затваряне на предприятието.

Ръководството на компанията с помощта на полицията успя бързо да въведе ред и буквално след ден производството бе възобновено.

Неуредиците съвпаднаха с излизането на пазара на iPhone 5. Очаква се засилено търсене не само на епълския смартфон, но и на новите устройства под Windows Phone 8 – това ще доведе до ръст на поръчките към компании като Foxconn.

Според Уошингтън Поуст, напоследък процентът на неквалифицираните работници във Foxconn намалява, както намалява и търсенето на работници без образование от подобни компании. Ще са необходими работници, способни да изпълняват качествено и бързо задачите.

В резултат на това се повишават изискванията към новите кадри. В допълнение, технологиите за производство стават по-сложни и компаниите трябва непрекъснато да оптимизират моделите за управление на персонала.

За да се справят с предизвикателствата, китайските производители ще прибягнат до крайни мерки, вкл. увеличаване на работния ден и по-строги дисциплинарни норми. Така например, на работниците може да се забрани да говорят един с друг, а служителите в отдела по сигурност често ще превишават своите правомощия, прилагайки физическа сила.

Последният инцидент е резултат от тежките условия на труд, но конкретният повод е побой над един от работниците от страна на няколко охранители. Ето защо мнозина експерти прогнозират нови масови инциденти във Foxconn, освен ако ръководството на компанията не вземе съответните бързи мерки за подобряване на ситуацията като цяло.

Коментар