Контейнерните центрове за данни все по-търсени

Доставките на контейнерни (модулни) центрове за данни ще нараснат с 40% през 2013 г., след очакваното удвояване на пазара през настоящата година, сочи нов доклад на IMS Research.

Първите подобни центрове за данни се появиха преди седем години. Едва в последните две години обаче се сформира сериозен пазар на модулни конструкции, изпълняващи ролята на центрове за данни.

Миналата седмица инвестиционният гигант Goldman Sachs обяви, че използва модулни центрове за данни за разширяване на своята ИТ инфраструктура на три континента. Автомобилната компания BMW също планира да използва контейнерни центрове за данни в Исландия.

Тези примери показват, че модулните конструкции започват да проникват сериозно на корпоративния пазар. IMS прогнозира, че Северна Америка ще остане най-големият пазар за контейнерните центрове за данни през 2012 г., но същевременно доставките в Китай ще се удвояват през всяка от следващите пет години.

Предимствата на контейнерните центрове за данни са мобилност, бързо инсталиране и потенциално спестяване на данъци, коментира IMS. Все още обаче цената на подобни решения е твърде висока. Очаква се със стандартизиране на технологиите и ръста на производството цените да паднат.

Според изследване на ИТ компанията 451 Research, модулните центрове за данни могат да доведат до икономии на капиталовите разходи в размер на 10 до 30%.

Коментар