2300 лв. средна заплата в софтуерния бранш

Софтуерните компании отчитат ръст на работните места от 10% през последните две години и очакват тенденцията да се запази, стана ясно на пресконференция на БАСКОМ. Средната заплата в сектора надвишава 2300 лв., във всяка компания има средно по осем незаети работни места, а основните приходи на софтуерния бранш идват от износ за Европа и САЩ, съобщиха от асоциацията на софтуерните компании.

Работещите в софтуерната индустрия са едни от най-високо платените български служители. Средната заплата в сектора през 2011 г. е била 2388 лв., което е ръст от 9% в сравнение с предходната година, сочи изследването „Барометър на българската ИТ индустрия”, проведено от БАСКОМ и GOPA Consultants.

Продажбите на софтуерни продукти и услуги нарастват с 12% през 2010 г. и с 6% през 2011 г., а повечето участници очакват възходящата тенденция да се запази и през 2012 година. Устойчивият ръст е генериран предимно от износ, като делът му през последната година е 56% от всички продажби, направени от участниците в запитването. През 2009 г. този показател е бил 53%, а през 2010 г. – 52 процента. Основните дестинации за износ традиционно са Европейският съюз (над 60% от целия износ) и САЩ (над 30% от целия износ).

Въпреки, че се наблюдава увеличение на средната работна заплата в сектора, то не е за сметка на съкратени нископлатени позиции, както това се случва в други отрасли на икономиката. Напротив – през 2011 г. бройката заети в технологичните компании, отговорили на запитването, е нараснала с 10% спрямо 2009 година. Очакванията на половината от участниците в анкетата са за ново увеличение с 10% през 2012 г., а според 1/5 от запитаните ръстът ще е с между 10 и 25 процента.

Въпреки високото заплащане и добрите условия на работа, в сектора се наблюдава трайна тенденция за недостиг на кадри. Средно във всяка от компаниите има по осем незаети работни места, а средното време за запълване на отворена позиция е близо два месеца.

Софтуерната индустрия се нуждае от качествен скок и реформа на училищното и университетското образование, както и професионалното развитие през целия живот. БАСКОМ ще постави въпроса за изграждане на икономика на знанието като стратегически обществен и държавен приоритет с изключително значение за бъдещото развитие на България.

Коментар