ИТ заплатите в САЩ гонят $137 хиляди годишно

Най-добрите програмисти в Силициевата долина взимат по 137 хиляди долара годишно, по данни на агенцията за наемане на персонал Riviera Partners от Сан Франциско. Компанията обслужва Twitter, LinkedIn, Zynga и други големи фирми от ИТ сектора.

Няколко фактора определят размера на заплатите – това са престиж на завършеното учебно заведение, натрупан опит и етап на финансиране на компанията, в която работи специалистът.

Заплатите на програмистите с опит от 1 до 3 години възлизат средно на 95,4 хиляди долара годишно, по данни за второто тримесечие на 2012 г. Специалистите с опит от 4 до 6 години взимат по $113 хиляди, а натрупалите опит от 7 до 9 години получават по $132,6 хиляди годишно.

Средната заплата на програмист, завършил едно от 20-те най-престижни учебни завeдения и с опит до 5 години, възлиза на $101 хиляди за година. Специалистите, учили в по-малко престижен колеж, получават средно $96,6 хиляди. При опит от 8 години заплащането се покачва съответно до $129,4 или $129,1 хиляди в зависимост от учебното заведение.

По четири компании са се интерeсували от 1 квалифициран кандидат през второто тримесечие, сочи статистиката. В предходното тримесечие интересът е бил по-висок – пет компании са разглеждали една и съща кандидатура. Няма промяна спрямо същия период на миналата година.

До 26 дни е периодът от подаване на резюме до назначаване на работа на кандидата. При смяна на работата заплатата се увеличава средно с $5,2 хиляди или 5% на годишна база.

При компаниите с ангелски инвестиции средната заплата на програмист е $107,1 хиляди годишно. Компаниите на етап финансиране А плащат средно по $113,3 хиляди, тези на етап B – по $126,6 хиляди, а когато са на етап C – по $137 хиляди.

Коментари по темата: „ИТ заплатите в САЩ гонят $137 хиляди годишно”

добавете коментар...

  1. Миро

    Нека да няма криза, то е за хубаво, ти ако си зает в друг сектор,засегнат от кризата, не означава, че трябва и при другите да има стагнация! НЕКА МИСЛИМ С ДОБРО ЗА ВСИЧКИ!!!

  2. Румен

    За тези гадни капиталисти няма ли криза бе,

  3. Коста

    Както е и при нас 🙂

Коментар