Очаква се първи смартфон с преродената MeeGo

Стартиращата компания Jolla, съставена от бивши служители на Nokia, обещава да пусне скоро първите смартфони с „преродена” система MeeGo – проект, който бе развиван, но впоследствие изоставен от финландския производител.

Jolla е привлякла инвестиции в размер на 200 милиона евро за развитие на платформата. Компанията създава нова ОС на база MeeGo, известна засега с кодовото име Sailfish. Първият смартфон на Jolla ще излезе през ноември, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Новата ОС, както и MeeGo, стъпва на Linux ядро и ще запази отворения характер на своя предшественик. Някои компоненти на потребителския интерфейс обаче ще бъдат лицензирани.

Jolla ще се опита да пробие на изключително конкурентен пазар, където си съперничат платформи като Android, iOS и Windows Phone (на която заложи Nokia).

Единственият смартфон с MeeGo е моделът Nokia N9, спечелил си популярност в средите на ентусиастите въпреки недостига на приложения. Едно е сигурно – Jolla, екипът на която е обвързан емоциално с MeeGo, ще направи всичко по силите си, за да постигне успех.

Коментар