Фалшиви компоненти заливат САЩ

Доставките на фалшиви електронни компоненти в САЩ са нараснали четири пъти в последните три години, сочи анализ на IHS iSuppli. Явлението е по-мащабно отколкото през 2001 година, посочват анализаторите.

В последните десет години средно по 1,4 милиона броя компоненти годишно се считат за фалшиви и предмет на съмнителни сделки. За сериозността на проблема говори фактът, че министерство на отбраната е принудено да ожесточи правилата за покупка на компоненти.

Фалшивите компоненти могат да влошат значително надеждността и дълготрайността на електрониката, отбелязват специалистите.

Какво представляват „ментетата”? Това са по-евтини аналози на оригиналните продукти или бракувани компоненти, които не са преминали технически контрол. За тяхното откриване и замяна с оригинални компоненти се харчат значителни суми.

Не само американските военни се сблъскват с проблема на ментетата. Има все повече сигнали за фалшиви слънчеви батерии и флаш памети, които съществено отстъпват по технически данни на оригиналните продукти.

Коментар