САЩ обвиниха руснак в хай-тек шпионаж

Американските власти обвиниха руски емигрант, собственик на компанията Arc Electronics, в кражба на военни електронни технологии и шпионаж в полза на родината си, предаде Асошиейтед Прес.


САЩ уличиха руски бизнесмен в кражба на военна електроника
 

Александър Фишенко е задържан в Хюстън, Тексас след обиск в офиса на неговата компания, извършен от агенти на ФБР. Задържани са още седем души, но сред тях не е съпругата на Фишенко, която е и съсобственичка на фирмата. В скандала е замесена и компанията Apex Systems.

Обвинението твърди, че Фишенко е действал на територията на САЩ като нерегистриран агент на правителството на Русия. Фишенко, емигрирал в Щатите от Казахстан през 1994 г., е извършвал шпионската дейност с помощта на 11 свои съмишленици.

Предполага се, че 46-годишният бизнесмен е имал достъп до забранени за експорт амeрикански технологии и ги е предавал на Русия. Става въпрос за електроника, която се ползва във военно оборудване от рода на системи за наблюдение и др.

Ако бъде признат за виновен, Фишенко може да получи присъда от 12 години затвор. Агентите на ФБР са изнесли 12 кашона с материали, уличаващи руския бизнесмен в шпионаж. Според предварителните оценки, бизнесът на Фишенко, който често пътува до Русия, е за десетки милиони долари.

Коментар