Google тества платено четене на статии

Google започна тестове на нова функционалност – плащане за прочитането на някои статии в интернет с помощта на системата Google Wallet. Цената за една статия ще варира от 25 до 99 цента с неограничен срок на достъп, съобщи CNET.

Ако съдържанието се окаже некачествено или не съответства на заявеното, потребителят ще може да си върне парите в рамките на 30 минути след плащането.


Достъпът до пълния текст на статията става с плащане на 99 цента

Издателите, от друга страна, ще могат да публикуват на страниците с платени статии рекламен банер на Google Wallet. С един клик на банера читателите ще могат да платят за прочитане на пълния текст.

Няколко сайта вече публикуват подобни банери. В експеримента участват големи издателства като Oxford University Press, DK publishing и Pearson”s Peachpit.

"Потребителите много обичат безплатното съдържание и затова считаме, че рекламата ще остане най-ефективното средство за монетизация за повечето сайтове в интернет. Знаем, че съществува и по-стойностно съдържание, което авторите могат да публикуват в интернет, ако има ефективен способ за продажба на статии. Експериментът ще помогне на авторите да публикуват повече качествено съдържание в интернет”, коментира Google.

По-рано подобни опити направиха компании като Flooz, Beenz, CyberCash, Bitpass, Peppercoin и DigiCash, но не успяха да наложат модела с микроплащания. В частност, проблемът дойде от това, че въпросните компании предаваха на търговеца данните за кредитните карти на потребителите, услугите им имаха сложен интерфейс и изискваха инсталиране на специални приложения. 

по темата: „Google тества платено четене на статии”

добавете коментар...

  1. ..

    The Times също, наглеците, ти показват два реда от статия и после искат да се абонираш за тях…

Коментар