Студенти “забъркаха” иновации в лаборатория на Мтел

Мултисензорна мрежа за управление на дома, образователна игра за деца, дистанционно наблюдение за диабетици и електронна визитка са откритията на студентите от Техническия университет (ТУ) в София, работили в Лабораторията за иновации на Мтел. За първи път днес младите учени представиха публично прототипи на своите идеи.

„Работилницата“ за идеи на Мтел в ТУ беше открита миналата академична година. В нея възпитаниците на университета работят по зададени от телекома теми.Там не се провеждат занятия. Лабораторията е физическо място, където студенти, избрани след конкурс, имат необходимата техника и условия да работят. Партньор на проекта е Бизнес институтът за предприемачи на Сиско за България.

Година след началото, екипите представиха иновативни продукти и услуги в областите телемедицина, игри и приложения, комуникация между машини, интернет на бъдещето.Сред прототипите, показани днес, е мултисензорна мрежа, чрез която дистанционно в дома се управляват осветлението и отоплението, контролира се сигурността, включват се и се изключват уреди.

Студентите показаха също образователната игра „Приказните герои“, която е на български език и е подходяща за деца над 3 години. Докато малчуганите превеждат своите герои през различни етапи, научават какви видове дървета има, защо е полезен медът, как живеят животните и други истории.

Младите учени са изобретили още услуга, чрез която при допир два мобилни телефона разменят визитките на своите собственици. Електронната визитка на студентите от ТУ е базирана на технологията Near Field Communication, която позволява сигурен обмен на информация между две устройства на малки разстояния.

Сред откритията на студентите от лабораторията е и дистанционно наблюдение на диабетици. Услугата дава възможност лекарят по всяко време да следи профила на пациента с данните за нивото на кръвната му захар.

Предстои изобретенията да бъдат тествани в т.нар. Тест зона на Мтел. Тя обединява над 1000 доброволци, които пробват продуктите и услугите, преди да придобият търговски вид. Ако бъдат харесани, откритията на младите учение ще бъдат пуснати на пазара.

Лабораторията за иновации на Мтел в ТУ ще работи и тази година. Новост е, че в екипите вече могат да участват студенти и докторанти и от други висши учебни заведения. Темата, по която екипите ще работят, е „Свързан свят” – или как да подобрим ежедневието си, ползвайки предимствата на модерните технологии. За своята работа студентите и техните научни ръководители получават възнаграждение. 

Коментар