САЩ виждат заплаха в Huawei и ZTE

Китай е най-големият участник в икономическия шпионаж, според властите в САЩ

Американските власти подозират производителите на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies и ZTE в икономически шпионаж в полза на Китай. Двете компании представляват заплаха за САЩ и техните системи, тъй като са под влияние на китайското правителство, сочи доклад на Дътч Рупърсбъргър, член на Демократическата партия, и републиканеца Майк Роджърс, за който съобщава  Ройтерс.

По време на разследването, продължило една година, Huawei и ZTE не са сътрудничили на американските власти и не са представили документи, които ясно да обяснят стремежа им към завладяване на пазара в САЩ, нито пък документи, които внасят светлина за взаимоотношенията им с китайските власти.

Разследването е започнало след подозрения, че китайските компании проникват в мрежите на САЩ и крадат интелектуална собственост. В доклад за миналата година на комитета за разузнаване, оглавяван от Роджърс, се посочва, че Китай е най-големият участник в икономическия шпионаж.

Huawei е уличена в неправомерно поведение, вкл. нарушаване на правилата за импорт на продукти, корупция и подкупи. Като източници на тази информация се посочват бивши и настоящи служители на китайската компания.

Вътрешен за Huawei документ разкрива специални мрежови услуги, предназначени за събиране на данни за нуждите на отдела по информационна сигурност на китайската армия. Информацията от разследването ще бъде предадена на съответните американски министерства, които могат да взимат ограничителни мерки в подобни случаи. Засега обаче не се говори за забрана на импорта в САЩ на продукти от двете компании.

Huawei опровергава твърденията на американските политици. „Изявленията, че нашето оборудване има уязвимости, които позволяват извършване на кибер шпионаж, нямат никаква основа”, коментира Уилям Плумър от американския офис на Huawei.

Миналата година министерството на търговията на САЩ забрани на Huawei да участва в търг за доставка на оборудване за националната система за известяване за извънредни ситуации, позовавайки се на съображения за сигурността.

Приходите на Huawei от продажби на оборудване в САЩ възлизат на 1,3 млрд. долара през 2011 г., в сравнение с $760 млн. за предходната година. Компанията е вторият по приходи производител на телекомуникационно оборудване в света след шведската Ericsson, а ZTE заeма пето място.

Коментар