Спад на РС пазара за първи път от 11 години

След обнадеждаващия темп в началото на 2012 г. пазарът на РС започна да пада. Очаква се за първи път от 11 години насам обемът на продажбите да падне, прогнозира iSuppli.

Предполагаемият спад тази година е 1,2%, като доставките на компютри ще възлязат на 348,7 млн. броя, в сравнение с 352,8 млн. през миналата година. Подобен срив не е наблюдаван от 2001 г.

През първото полугодие имаше големи надежди, че 2012 г. ще се окаже преходна за пазара на РС, коментира IHS Suppli. Сега, с изтичане на третото тримесечие, е видно, че не се сбъдват очакванията за ръст в началото на учебната година. Показателите и на AMD, и на Intel са без промяна или отрицателни.

Оптимизмът изчезна за сметка на съмнението, категорични са анализаторите. Браншът вече гледа към 2013 г., която може да донесе дългоочакваното подобрение. Изводът е, че пазарът на РС може да отбележи първия си годишен спад за дeсетилетието (от кризисната за интернет компаниите 2001 г. досега).

Има признаци, че през следващата година може да настъпи значително подобрение. Новите ултрабуци и други тънки мобилни компютри, заедно с Windows 8, имат потенциал за променят ситуацията на РС пазара. Все още обаче анализаторите не се ангажират с категорично мнение, че обновеният РС сегмент ще може да конкурира по-успешно пазара на таблети и смартфони.

Коментари по темата: „Спад на РС пазара за първи път от 11 години”

добавете коментар...

  1. :)

    хубави тенденции 🙂
    жалко че нямат нищо общо с България

Коментар