Лаборатория Касперски създава неуязвима ОС

Антивирусната компания „Лаборатория Касперски” потвърди слуховете, че разработва собствена операционна система. Екипът на един от водещите в света доставчици на решения за сигурност работи по създаване на защитена операционна система за критично важни информационни системи (Industrial Control Systems, ISC), съобщи основателят на компанията Евгений Касперски в своя блог.

По неговите думи, новата ОС ще бъде тясноспециализирана в решаване на конкретни задачи. Системата няма да се ползва за приложения като игри, видео или общуване в социални мрежи.

Разработчиците искат да създадат операционна система, която принципно не може да изпълнява незаложена в нея функционалност. Най-важният момент в новата ОС е именно невъзможността за изпълнение на страничен код, извършване на пробив в самата система или в програма под нейно управление, пояснява Касперски.

Промишлените операционни системи са коренно различни от офисните компютърни мрежи по отношение на сигурността и функционирането. Докато в обикновените компании е важна преди всичко конфиденциалността на информацията, то в промишлените системи най-голям приоритет има запазването на работоспособността, отбелязва Касперски. Предвид този факт, софтуерът в предприятията се обновява само след щателна проверка, а понякога не се обновява десетки години от съображения за сигурност.

Решението, според Касперски, е защитената операционна система, която може да се вгради в съществуващата инфраструктура на промишлените ИС.

Създаването на истински безопасна среда е твърде сложен проект, признава изявеният специалист. Подобен проект не може да се изпълни без активна работа с потенциалните клиенти на системата, поради което „Лаборатория Касперски” не разкрива много подробности за разработката.

Касперски нееднократно е предупреждавал за рисковете от масирани кибератаки срещу обекти като атомни електроцентрали, системи за управление на енергоснабдяването и транспорта, финансови и телекомуникационни системи – всички те попадат в категорията критично важни обекти, за които е предназначена новата ОС.

Коментари по темата: „Лаборатория Касперски създава неуязвима ОС”

добавете коментар...

  1. заблуден поо*требителл

    Вече им такава – казва се ,,LINUX OS”

  2. Ceco

    Особено в този сектор има кой да плаща……

  3. Наблюдател

    Абе да не се изхвърлят много, че програмистите са доста недисциплинирано племе – все някой ще оплеска нещо между две бири 🙂

    Иначе нищо ново под слънцето – принципите на сигурността са пределно прости и известни от десетилетия… ама няма кой да ги спазва…

Коментар