Масови арести на хакери в Китай

Китай предприе масови арести на заподозрени в компютърни престъпления. В хода на няколко операции са разкрити 700 хакерски групи, заподозрени са около 9000 души, съобщи ZDNet.

Първите арести за започнали през август т.г., на базата на 4400 дела, водени за различни интернет престъпления. Задържани са общо 8900 китайци, но не е ясно на колко от тях са предявени обвинения.

Кампанията за изчистване на китайския интернет от компютърни престъпници е стартирала през март т.г., като в периода до август, когато започнаха първите арести на заподозрени, властите са събирали необходимите улики.

Паралелно се подготвя затварянето на спамърски и хакерски сайтове – досега броят на подобни уеб ресурси е намалял с 3500. Полицията премахва също така рекламни съобщения, свързани с интернет измами, от големи китайски сайтове.

В един от случаите са арестувани лица, които предлагат услуги за търсене и премахване на негативни коментари за корпоративни клиенти. В случай, че клиентът откаже подобна услуга, престъпниците го заплашвали, че ще увеличат значително негативните публикации, за да влошат репутацията му. Чрез тази схема на изнудване групата спечелила 1,5 милиона долара.

Коментар