Ubuntu 12.10 интегрира онлайн и офлайн услуги

Canonical ще пусне днес нова версия на популярната Linux дистрибуция Ubuntu. Изданието Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal интегрира онлайн и офлайн услуги – така например по време на търсене системата ще показва не само резултати от локалния компютър, но и от интернет.

Технологията WebApps позволява на разработчиците да създават уеб приложения, които се изпълняват в браузъра, но са тясно интегрирани с обвивката на операционната система за лесно стартиране, уведомяване и управление.

Например потоковото възпроизвеждане на музика ще може да се контролира с помощта на уидгет за управление на звука. Имейл услугата ще известява за нови писма в менюто на уведомленията, а новинарските сайтове ще информират за последните събития с помощта на NotifyOSD.

Ubuntu 12.10 идва с обновена обвивка, възможност за предварително преглеждане на файлове и приложения, усъвършенствана функция за включване към отдалечен десктоп, обновено Linux ядро и други подобрения.

Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) е 17-тото издание на най-популярната операционна система с отворен код. Браузър по подразбиране е Mozilla Firefox, а за имейл клиент – Mozilla Thunderbird .

Коментар