Отношението към Apple разделя „зелени” организации

Грийнпийс обвини щатската организация за зелено етикиране EPEAT, че се е поддала на натиск от страна на водещи производители на електроника и е одобрила няколко ”ултра-тънки” ноутбуци, които ще се окажат трудни за рециклиране, съобщи GreenTech.bg.

EPEAT обяви миналата седмица, че е направила обстоен преглед на пет различни „ултра-тънки” лаптопа от Apple, Lenovo, Samsung и Toshiba, вкл. новия MacBook Pro с Retina дисплей, и е заключила, те могат да останат в EPEAT регистъра.

„EPEAT има ангажимента да насърчава зелената електроника и да даде на купувачите инструменти за оценка на зелените качества на техниката”, казва Робърт Фризби, главен изпълнителен директор на EPEAT. „Процесът на строгата оценка на въздействието на системата върху околната среда е резултат от сътрудничество със заинтересованите страни, което включва купувачи, защитници на околната среда, правителство, производител, организации за рециклиране и академични участници. Най-новата серия на строги проучвания показва силата на този подход”.

Организацията заяви, че се е обърнала към независим комитет за проверка на продукта (КПП), за да се види дали са спазени критериите за одобрение на EPEAT. Комитетът е извършил поредица от технически тестове и е стигнал до заключението, че продуктите отговарят на набора от критерии, вкл. лесно разглобяване или ъпгрейд.

Изучени са процедурите за разглобяване, а самите продукти са закупени на пазарни цени на свободния пазар, след което са разглобени според инструкциите, казват от сертифициращата организация. Всеки от продуктите е бил разглобен съгласно документацията. Времето за пълно разглобяване е било не повече от 20 минути за всеки от ноутбуците, а времето за сваляне на батерията – от 30 секунди до две минути.

Въпреки това ИТ анализаторът на Грийнпийс Кейси Харел реагира гневно на новината, обвинявайки EPEAT, че одобрява трудни за рециклиране продукти, което ще доведе до „по-малко рециклиране и повече електронни отпадъци”.

„Apple иска да промени EPEAT стандартите, знаейки, че нейният MacBook Pro с Retina Display вероятно няма да се класира за регистъра през юли тази година – сега EPEAT интерпретира своите правила така, че да включи MacBook Pro и ултрабуците”, коментира анализаторът.

Според него, не е ясно защо EPEAT се е поддала на натиска, но въздействието е в това, че организацията обърква потребителите и предприятията, искащи да купуват зелена електроника, която може да бъде ремонтирана лесно и да издържа дълго време. Това, според Харел, създава опасна тенденция за бързо разрастващия се пазар на ултрабуци.

Според Харел, доводът на EPEAT, че новите продукти отговарят на критериите, не може да се приеме заради начина, по който потребителите се държат на тема разглобяване на своите устройства.

„Потребителите няма да рискуват да нарушават гаранцията на своите продукти заради желанието си за смяна на батерията с помощта на инструкциите, с които не разполагат, и с инструменти, каквито не притежават… И са сигурни, че целият процес е твърде сложен и е по-лесно просто да си купят нов продукт. Резултатът ще бъде електроника с по-кратка продължителност на живота – и повече електронни отпадъци”, казва експертът.

„Електрониката трябва да бъде проектирана така, че хората да могат да се надстройват и надграждат възможно най-лесно. Ако предприятията не могат да направят продукти, които лесно могат да бъдат поправени, те не трябва да ги продават”, заключава Харел.

Коментари по темата: „Отношението към Apple разделя „зелени” организации”

добавете коментар...

  1. :)

    Интересно защо тия зелените не взимат предвид факта, че батериите на Apple устройствата са с по-дълъг живот, и се сменят по-рядко?
    Също, поради сравнително високата си цена, подмяната на батерии е по-вероятна като вариант. Аз лично не бих изхвърлил лаптопа за $2000 само защото батерията вече е остаряла, докато не бих се замислил да захвърля устройство за $200-$300 при положение, че батерията му е $100.

    Също така, Apple използват по-зелени технологии при производството на продуктите си. Не става дума за компонентите, които очевидно се доставят от други производители, а процесите при сглобяването.

Коментар