Apple премахва Java от браузъра

Apple обяви, че премахва старите версии на Java от браузъра, когато потребителите инсталират последната версия на операционната система Mac OS X. По-рано компанията включваше Java с инсталацията на Mac OS X, но сега потребителите ще трябва да получат софтуера директно от Oracle, ако искат да имат достъп до уеб съдържание написано на популярния програмен език.

Apple не съобщава причината за своето решение, няма коментар и от страна на Oracle.

Java е компютърен език, който позволява на програмистите да изпълняват един и същи код виртуално на всеки тип машина. Езикът се използва широко, тъй като чрез него разработчиците могат да направят сайтовете си достъпни от множество браузъри, работещи на Mac или Windows PC.

Преди две години Apple и Oracle се споразумяха в бъдеще да спрат предлагането на Java софтуер на Mac потребителите и, че Oracle ще поеме тази отговорност. Тогава обаче не беше уточнена конкретна дата за промяната.

Предполага се, че Apple спира доставката на Java поради проблеми със сигурността, които засегнаха множество браузъри през август т.г. На Oracle бяха необходими няколко дни, за да пусне „кръпка” на уязвимостта.

От полската фирма за сигурност Security Explorations твърдят, че са открили още два бъга в Java, които правят компютрите уязвими към атака. Премахването на Java от Mac браузъра намалява този риск.

Коментар