Мениджър от Facebook ще гради нова „Силициева долина”

Управляващият директор на Facebook за региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) Джоана Шилдс напуска компанията, за да оглави лондонския технологичен хъб Tech City. Зоната се счита за британския отговор на Силициевата долина, предаде Уол Стрийт Джърнъл.

       
Джоана Шилдс пое предизвикателството да изгради в Лондон нова "Силициева долина"        

49-годишната Шилдс разкрива пред американското издание, че ще започне новата си работа през януари 2013 г. „Имаме инфраструктура, технологии и талант, сега сме длъжни да ускорим ръста. Ако придадем правилното ускорение на Tech City, то няма причини да не направим Лондон място номер едно в света за технологичните компании”, коментира Шилдс новото си предизвикателство.

Преди да постъпи във Facebook, Джоана Шилдс беше главен изпълнителен директор на социалната мрежа Bebo, купена от AOL за $850 млн. Кариерата й минава и през интернет гиганта Google, където е заемала поста на управляващ директор за региона на Европа, Русия, Близкия изток и Африка.

Проектът Tech City бе обявен през 2010 г. от британския премиер Дейвид Камерън и кметът на Лондон Борис Джонсън. Инвеститори в хай-тек парка са компании като Cisco, Facebook, Google, Intel и др., които ще си партнират с колежи и университети.

Като недостатъци на проекта се изтъкват неговата отдалеченост от летището Хитроу и високите разходи за пребиваване в Лондон. Според някои анализатори, Tech City е маркетингов трик, който цели поскъпване на наемите чрез привличане на международни играчи, вместо поддържане на британските стартъпи и производители на оборудване.

Коментар