Новите процесори на Intel идват в края на лятото

Новите процесори на Intel идват в края на лятото
Core2 Duo са първите от серията по-бързи и по-икономични чипове
10/05/2006
Компютърните спецове отдавна знаят, че тази година Intel ще пусне новите процесори Core2 Duo, които трябва да заменят Core Duo и поостарялата вече Pеntium технология. В понеделник от компанията обявиха, че това ще се случи през третата четвъртина на тази година, т.е. през август, септември или октомври.
Новите процесори ще бъдат в два варианта – за настолни компютри и за лаптопи, и според информация от производителя, носят кодовите имена съответно Conroe и Merom.
Подобно на Core Duo, предстоящият Core2 Duo ще бъде изграден на основата на две процесорни ядра, като е планиран и Core2 Extreme CPU специално за геймъри. Всичко това ще се базира на 65-нанометровата процесорна технология, която улеснява охлаждането и позволява на процесорите да работят по-ефикасно и пестеливо по отношение на консумацията на енергия. Така ще стане възможно производството на по-малки и „тихи” компютри.
Core2 Duo ще се използва в безжичните лаптопи по технология Centrino Duo на Intel, в домашния клас системи Viiv и в корпоративните VPro платформи, но не и в сървърите.
Core2 Duo e първият от ново поколение процесори на Intel. Компанията съобщава, че ще продължи да използва наименованието “Duo”, за да обозначава номера на процесорните ядра в продукта.

Коментар