Adobe към потребителите: направете одит на софтуера

Adobe към потребителите: направете одит на софтуера
До края на май продължава кампанията за легализация
10-05-2006
“Надвишената употреба” заема висок дял в софтуерното пиратство в България, стана ясно на пресконференция в рамките на легализационната кампания на Adobe
Systems. Терминът се използва за случаи, когато големи корпорации, правителствени ведомства или академични институции купуват по-малко софтуерни лицензи, отколкото всъщност са компютрите в организацията.
Освен надвишената употребаи класическите форми на софтуерно пиратство, друго разпространено нарушение у нас е продажбата на академични продукти (предназначени за образователните среди, които ползват отстъпка в цената) на хора, които не са част от образователната система.
Като цяло, софтуерното пиратство на продуктите на Adobe все още е значителен проблем в България. Тъй като това явление е резултат и от известна некомпетентност на част от потребителите, експертите препоръчват одит на софтуера на Adobe във фирмените и домашните компютри. Одитът е бърз начин да се установи дали компютърът е чист и че потребителят не се излага неволно на проблеми в сигурността или със закона.
Много хора не си дават сметка, че свалянето на програма от интернет или споделянето на копие на софтуерна програма с приятел може да е софтуерно пиратство, подчертаха участници в пресконференцията. Използването на нелицензиран софтуер на Adobe прави компютъра уязвим за значителни рискове като вируси, съдебна отговорност и пробиви в сигурността. На адрес www.bsabg.org потребителите могат да намерят много линкове, които ще им помогнат да проверят статуса на своя софтуер.
Поредната легализационна кампания на Adobe у нас продължава до края на май под надслов Лицензирайте своя софтуер – десет причини, поради които е важно да бъдем отговорни потребители на легален софтуер. Кампанията се осъществява с подкрепата на оторизираните дистрибутори BMG и BBS.

рубрика: Uncategorized

Коментар