Google разработва компютър в стил Star Trek

Google работи по амбициозен проект – компютър от ново поколение, който е в постоянна готовност да приема гласови въпроси и да дава адекватни отговори. Джаджата в стил Star Trek ще разговаря директно с човека, без посредничеството на управляващи устройства от рода на таблет, смартфон, дори и без натискане на бутон, предаде британският Телеграф.

Амит Сингхал, вицепрезидент на Google и старши изследовател, признава, че проектът е вдъхновен от технологията, показана в сериала Star Trek, при която джаджите по тялото на човека отговарят незабавно на неговите въпроси и се явяват пълноценен участник във всеки разговор.

Защо трябва да се прекъсва разговорът при липса на незначителна информация, необходима за продължаване на диалога? Губят се ценни секунди за разблокиране на телефона, например, а разговорът става неестествен.

Сингхал прави смело предположение, че в близките три до пет години ще се появи асистент в стил Star Trek, който е по-мощен от съвременните телефони. „Вече правим първите стъпки по пътя към него”, казва вицепрезидентът на Google.

В бъдеще човек ще получава отговори на своите въпроси чрез битовите уреди у дома, които ще работят с гласов интерфейс. Ето как Сингхал описва комуникацията: „Ако аз задам въпрос, то отговорът ще се появи на екрана на очилата Google Glasses, на телевизора или дори на хладилника. Така ще мога да продължа диалога и разговорът ще стане по-богат”.

И в момента на пазара се предлагат интелигентни гласови асистенти, способни да изпълняват множество функции на мобилния телефон. В частност, Apple Siri търси в интернет, съобщава прогноза за времето и диктува SMS съобщения. Apple патентова също електронни очила, които поддържат подобна функционалност.

Постепенно обаче гласовите асистенти ще станат по-“умни”. Така например, когато двама души обсъждат футболен отбор и единият попита „как се справят”, асистентът ще даде отговор именно за този отбор.

Коментар