ЕК не допуска по-нисък ДДС за дигиталните книги

Европейската комисия поиска от Франция и Люксембург да променят ставките си за ДДС върху дигиталните книги. От 1 януари 2012 г. двете държави прилагат намалена ставка на ДДС за дигиталните книги, което не е в съответствие с действащите разпоредби на Директивата за ДДС.

По силата на тази директива дигиталните книги представляват предоставяни по електронен път услуги и се изключва прилагането на намалена ставка за този тип услуги.

Ситуацията във Франция и Люксембург сериозно нарушава условията за конкуренция в ущърб на операторите от 25 други държави членки на Съюза, доколкото покупките на дигитални книги се правят лесно в държави членки, различни от държавата членка, в която пребивава потребителят, и доколкото действащите разпоредби предвиждат прилагане на ставката на ДДС на държавата членка на предоставящия услугата, а не тази на държавата членка на клиента.

Комисията е получила жалби от няколко финансови министри, които са установили неблагоприятни последици за продажбите на книги на техните национални пазари.

ЕК подчертава, че е наясно с неравното третиране между дигиталните книги и книгите на хартия и обръща внимание на важността на дигиталните книги. В рамките на новата си стратегия за ДДС Комисията започна разисквания с държавите членки и евентуално ще направи предложения до края на 2013 г.

Дотогава ЕК, в качеството си на пазител на договорите, държи всички държави членки да спазват разпоредбите в областта на ДДС, одобрени с единодушие от тях самите.

Франция и Люксембруг разполагат с един месец, за да съобразят своето законодателство с правото на Съюза. В случай, че това не стане, Комисията може да сезира Съда на Европейския съюз.

Коментар