Кои са технологичните тенденции на 2013

Technology-Trends 2013Анализаторската компания Gartner посочи главните технологични тенденции, които ще преобладават на ИТ пазара през 2013 г. и ще повлияят неговото развитие в близките години.

Експертите отличават 10 тенденции – мобилни устройства, уеб приложения, персонален облак, интернет “на нещата”, големи данни, анализ, корпоративни магазини за приложения, виртуална инфраструктура, “in memory” изчисления и интегрирани екосистеми.

Мобилните устройства ще станат най-популярните средства за достъп до интернет, изпреварвайки компютрите. Това ще е началото на края на доминацията на Windows на пазара за корпоративни платформи. Таблетите ще заемат 50% от пазара на ноутбуци, а Windows ще остане в сянката на Android и Apple, прогнозира Gartner.

Уеб приложенията ще стават все по-популярни на фона на нарастващите възможности на HTML5. Локалните приложения няма да изчезнат, тъй като те предлагат по-добри възможности за потребителите и по-усъвършенствани функции, отбелязват експертите.

Персонален “облак” ще измества постепенно РС-то. Възможностите на облака са безгранични, тъй като „клаудът” не зависи от платформи и формфактор на устройствата. Персоналният облак идва на смяна на персоналния компютър, но на този пазар няма да има доминиращ производител, нито доминираща технология.

Интернет на нещата е друга водеща тенденция. Достъп до интернет ще става не само от смартфони, компютри и таблети, но и от много други устройства, вкл. камери, микрофони, датчици и т.н. Настъпва време, в което всички предмети около нас ще бъдат свързани към интернет, обобщава Gartner.

Големите данни се оформиха като нов сегмент в технологичната индустрия. Потребителите продължават да решават въпроси, свързани с управлението и анализа на големи обеми данни (Big Data). Добрата новина е, че за тази цел вече са налични евтини процесори и сървъри.

Правилният анализ на данните и моделирането на всяка стъпка може да повиши ефективността на водене на бизнеса, подчертава Gartner.

Корпоративни магазини за приложения ще стават все по-срещано явление. Всяка организация може да има портал, на който да помества програмите, необходими за работни цели. Някои приложения се взимат от известни производители, други се правят по поръчка, а трети се създават от програмистите на самата компания.

Виртуалната инфраструктура измества физическата. Въпреки че физическите системи имат някои предимства, вкл. по-голяма сигурност, виртуалните ресурси ще увеличават своето присъствие в ИТ инфраструктурата на предприятията, прогнозира Gartner.

Коментари по темата: „Кои са технологичните тенденции на 2013”

добавете коментар...

  1. Грозданов

    Ех, тоя е Мтел – номер едно е, никой не се съмнява в това 🙂

  2. Парашкевов

    Напълно споделям мнението на анализаторите, че "персонален облак" ще измести РС-то. А виждам, че и в Мтел мислят така, защото много усилено инвестират в облачните си услуги.

Коментар