Голям играч напуска DRAM пазара

Тайванският производител на памети Nanya Technology възнамерява да се оттегли от пазара на DRAM чипове за персонални компютри и сървъри. След 14 поредни тримесечия на загуба в DRAM бизнеса, ръководството на компанията е взело решение да се съсредоточи в чиповете за потребителска електроника, съобщи на пресконференция президентът на Nanya Чарлз Кау, цитиран от Тайпе Таймс.

Излизането на Nanya от бизнеса с DRAM памети ще стане постепенно. Този месец компанията съкрати производството с 20%. В момента DRAM чиповете заемат половината от цялото производство на Nanya, но към 2014 г. делът им ще падне до 10%.

Nanya не е в състояние да конкурира лидера в сектора – корейската Samsung. Излизането й от DRAM пазара ще намали и участието на Тайван на този пазар до само две компании – Powerchip Technology и ProMOS Technologies.

През третото тримесечие на 2012 г. Nanya отчете чиста загуба в размер на 10,09 млрд. тайванаски долара (около 349,9 млн. щатски долара). За сравнение, през същия период на миналата година компанията загуби 6,68 млрд. тайвански долара.

Коментар