Apple в ерата на Тим Кук или… на залеза?

Напоследък около Apple се случиха някои неща, които дават повод за сериозни размисли относно бъдещето на компанията. Още когато почина Стив Джобс се прокрадваха съмнения, че без него Apple ще започне да затъва. В продължение на една година обаче компанията ускоряваше своя ход, без каквито и да е признаци, че нещо застрашава доминиращата й позиция в ИТ индустрията.

Но тази есен акциите на Apple доста бързо поевтиняха – с 15% от върха си през септември, когато една от тях се търгуваше за над 700 долара. Спадът започна с критиките към приложението Apple Maps, които избуяха скоро след пускане на iPhone 5 (на 21 септември).

В блога си Жан Луис Гасе, бивш директор на Apple, написа, че компанията е загубила около $30 млрд. от пазарната си капитализация след скандала с картите и последвалото извинение, поднесено от главния изпълнителен директор Тим Кук. Тогава, седмица след премиерата на iPhone 5, акциите на Apple загубиха само 4% от стойността си.

Но акциите продължиха да поевтиняват и през целия октомври. Последният голям спад беше в сряда тази седмица, когато ценните книжа на Apple загубиха 1,5% от стойността си в резултат на най-голямата за последните години реорганизация в компанията. Беше уволнен шефът на мобилното подразделение Скот Форстол, който работи в Apple 15 години. Ръководството се опита да успокои инвеститорите, че всичко е наред, но уволнението на Форстол разпали страсти и съмнения.

Вакуумът след смъртта на Стив Джобс остана незапълнен и започна битка вътре в компанията. Първите тела вече ги изхвърлят, коментира пред MarketWatch Стивън Даймънд, професор по право в Университета Санта-Клара. Ще последват и други, смята професорът. Тим Кук, според него, не притежава способността да бъде истински шеф на компания, която се нуждае от по-творчески и динамичен лидер.

Уол Стрийт Джърнъл обаче има по-различно виждане. Според анализ на изданието, Apple при Тим Кук се развива по-равномерно отколкото при Стив Джобс, при който служителите живееха в постоянен страх да не станат жертва на гневни тиради и капризи от страна на CEO-то. Последните рокади се определят като стремеж на Тим Кук да реши назрелите проблеми с персонала, породени от Стив Джобс.

С други думи, говори се за начало на ерата на Тим Кук в Apple. Някои анализатори са съгласни с подобни оценки и запазват оптимизма си за бъдещето на компанията. Не за първи път биват уволнявани висши мениджъри от Apple, написа Шау Уу от Sterne Agee, привеждайки списък с мениджъри, напуснали компанията в последните години, вкл. финансовия директор Фред Андерсон и шефа на хардуерните разработки Джон Рубинштейн. Сегашните размествания няма да нанесат съществени вреди на Apple, смята той.

Но играчите на Уол Стрийт вече са нервни и претеглят шансовете за по-нататъшен спад в акциите на Apple. Трип Чоудри от Global Equities Research определи напускането на Форстол като силен удар.

Отгоре на всичко, прогнозите на Apple за традиционно силното четвърто тримесечие сочат по-ниски нива на приходите, отколкото обикновено. Това се обяснява с вълната от нови продукти, някои изпълнени в нови формати, преходът към които изисква допълнителни разходи. Apple традиционно дава занижени прогнози, които след това превишава, но този път те са доста под очакванията на Уол Стрийт, отчасти и заради дефицита в доставките на нови продукти.

Най-големите опасения обаче са свързани с възможността Apple да загуби лидерство в областта на иновациите и технологиите. Microsoft вече внедри поддръжка на сензорни технологии за РС в операционната система Windows 8, изпреварвайки Apple, която все още не е представила Mac със сензорен екран. Google също дръпва пред Apple с многопотребителска среда за Android.

Тим Кук явно иска да направи така, че софтуерът да догони хардуера, отбелязва Ролф Уинклър от Уол Стрийт Джърнъл. За целта се подготвя по-тясно сътрудничество между екипите, работещи по хардуерната и софтуерната част на продуктите. Ето защо главният дизайнер на компанията Джонатан Айв вече ще отговаря и за създаването на потребителските интерфейси.

Някои се опасяват, че с напускането на Форстол, което ще стане факт в началото на следващата година, Apple ще загуби още една частица от наследството на Стив Джобс. В своята биография обаче Джобс казва, че ако трябва да избира духовен партньор, то това би бил Джони (Джонатан Айв). Имено той е имал най-силно влияние върху Стив Джобс от всички останали висши мениджъри.

Възможно е в крайна сметка напускането на Форстол, който е замесен в някои раздори вътре в компанията, да донесе така желаната хармония в отношенията между мениджърите – за това намекна и самата компания в официалното си изявление по повод неговото освобождаване. Постигането на хармония обаче изиска време, а не е ясно дали инвеститорите ще бъдат търпеливи в оптимизма си за бъдещето на компанията.

Коментари по темата: „Apple в ерата на Тим Кук или… на залеза?”

добавете коментар...

  1. Фен на APPLE II ;)

    Прав си Колев, ама донякъде. Аз мисля, че промяната с принципа на обезщетяване на интелектуалната собственост е причината за страховете им. Те крепят бизнеса си ОСНОВНО на патенти и подобни ноу-хау защити. Сега губят битките със Самсунг и вече се подосещат, че СТРОГИТЕ ЗАБРАНИ ще паднат. Ще останат само съдебните борби за претенции. Това ЯКО ги спича и шашка. Дано успеят да се нагодят на този по-нов начин!…

Коментар